Mye å lære når din nye kjæreste har diabetes

Mye å lære når din nye kjæreste har diabetes

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 02.07.20 | Sist redigert: 18.01.22

Ny kjæreste betyr ny tilværelse, med «dine og mine barn», nye rutiner og et nytt samliv man skal få til å fungere. Alt det i tillegg til diabetesen. For hvordan er det egentlig for min nye kjæreste å plutselig måtte ta stilling til min sykdom oppi det hele?

I løpet av de årene jeg har skrevet for Lev med diabetes har jeg vært en familiefyr; jeg har vært godt gift og hadde planer om å være det resten av livet. Men slik ble det ikke. Nå har jeg ny kjæreste og ny tilværelse.

Annonse

Jeg har nå vært sammen med min nye kjæreste i noen måneder og vi nyter dagene sammen. Vi er forelsket og prøver å bli kjent, samtidig som vi skal få dagene til å fungere med «dine og mine unger».

Og selvfølgelig alt det andre som må på plass når to mennesker bestemmer seg for å satse på fremtiden sammen.

Men i tillegg så har vi jo den der forbanna diabetesen…..

Derfor bestemte jeg meg for å spørre verdens beste jente om hva hun tenker om det å satse på et liv sammen med en mann som har hatt diabetes de siste 40 årene. Hva er hennes tanker rundt dette?

LES OGSÅ: Kan diabetes ødelegge en familie?

Annonse

Hva visste du om diabetes før du møtte meg:

– Jeg har en venninne som har en mann med diabetes, så jeg har blitt fortalt om noen skumle opplevelser med føling. Men jeg visste ikke hvor alvorlig det er og hvordan det faktisk påvirker livet.

Hva tenker du om diabetes nå når du har blitt kjent med meg?

– Jeg prøver å forstå hvordan diabetesen påvirker hverdagen din, jobben din og hvordan du oppfører deg når blodsukkeret herjer i kroppen din. Jeg ønsker at du kunne gitt litt mer blaffen i sykdommen og ikke latt den påvirke deg så mye. Jeg føler sykdommen tar fra deg kampviljen til å få til ting i livet.

Har du lært noe du ikke viste?

– Ja, jeg har lært mye om hjelpemidler som insulinpumpe og CGM, og at man må ha en sunn livsstil.

LES OGSÅ: Din venn med diabetes kan være ensom! Slik kan du hjelpe

Har du fått noen a-ha opplevelser?

– Det vet jeg ikke helt ennå, da vi ikke har vært sammen så lenge. Men jeg merker hvor forskjellig du oppfører deg etter hvordan blodsukkeret er. Og ikke minst hvor mye stress påvirker deg. Men jeg vet ikke om det er deg eller sykdommen, da jeg ikke kjenner deg uten diabetes.

Hvordan tror du diabetesen vil påvirke fremtiden vår?

– Så lenge livet er bra og du/vi ikke sliter med personlige problemer, så tror jeg ikke diabetesen vil bli et stort problem. Når du er stresset og har personlige ting du sliter med, blir diabetesen vanskeligere å kontrollere og det blir en vond spiral. Så lenge vi har et positivt syn på livet, er snille med hverandre og tar vare på hverandre så vil dette gå fint!

Dette var hennes ord angående min diabetes.

For meg var det en interessant og nyttig opplevelse å ta denne praten. Plutselig ble jeg litt mer kjent med kjæresten min, og meg selv! Vi får ta en dag av gangen og leve i øyeblikket. Så satser vi på at kjærligheten er den som tar størst plass i fremtiden.

LES OGSÅ: En god støttespiller: Vi er sammen om diabetesen, Emilie

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: