La oss jobbe for et godt kroppsbilde med diabetes

La oss jobbe for et godt kroppsbilde med diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 26.06.23

I mange år hadde jeg et vanskelig forhold til mat og egen kropp, men jeg er ikke unik. Forskning viser nemlig at unge kvinner med diabetes har større risiko for å utvikle spiseforstyrrelser og streve med mat og kroppsbilde, enn andre har. I dette innlegget vil jeg dele noen av de erfaringene jeg har gjort meg gjennom mine år med diabetes, samt noen elementer jeg har lært og tatt med meg fra Diabetes BodyProject!

Jeg har selv kjent dette på kroppen og hadde i mange år et komplisert forhold til mat og egen kropp. Etter snart å ha levd i 20 år med diabetes, har jeg gjort meg mange erfaringer og i dag har jeg heldigvis et ganske avslappet forhold til både mat og kropp.

Annonse

Etter å ha deltatt i et gratis digitalt kursopplegg for unge kvinner med diabetes type 1 i regi av Oslo Universitetssykehus, Diabetes BodyProject, har jeg også blitt enda mer bevisst på hvordan jeg kan jobbe for et godt kroppsbilde. Jeg er nå med som gruppeleder, og har fortsatt stort utbytte av å høre de andre deltagerne diskutere seg imellom. I dette innlegget vil jeg dele noen av de erfaringene jeg har gjort meg gjennom mine år med diabetes, samt noen elementer jeg har lært og tatt med meg fra Diabetes BodyProject!

Diabetes gir et økt fokus på hva man spiser

Hvorfor er det slik at man med diabetes har en større risiko for å utvikle et komplisert forhold til mat og kropp? Av egne erfaringer og det jeg har hørt blitt sagt i BodyProject gruppene, er at man med diabetes type 1 får et helt spesielt fokus på mat. Man blir mer bevisst på hva maten man spiser inneholder, hvordan ulike matvarer påvirker blodsukkeret og man kan måtte spise når man egentlig ikke vil på grunn av lavt blodsukker. Noen synes også at det å gå med synlig utstyr på kroppen gjør det vanskeligere å like sin egen kropp. Noen ønsker ikke vise seg frem i badetøy eller gå med klær hvor utstyret synes.

Så hva kan man gjøre for å jobbe for et godt kroppsbilde med diabetes? Det som for meg har vært noe av det mest effektive er åpenhet og det å snakke med andre. Jeg har møtt flere i gruppen som sier at de nesten ikke kjenner noen (eller ingen i det hele tatt) som har diabetes type 1, utover dem selv. Man skal ikke undervurdere viktigheten og effekten av å snakke med andre som er i samme situasjon.

Det er noe ganske unikt ved å møte noen som forstår akkurat hvordan du har det og hva du går gjennom. Det viser seg at vi har ganske mange felles tanker og erfaringer rundt dette med mat og kropp nettopp fordi vi alle har diabetes type 1.

LES OGSÅ: Lisa sluttet å spise karbohydrater da hun fikk diabetes

Annonse

Tanken om «bra mat» og «dårlig mat»

En annen ting som for meg kompliserte forholdet til egen kropp i mange år, var tanken om «ja og nei-mat». Jeg hadde et skille mellom hva som var bra mat og hva jeg burde unngå. Jeg var en periode «redd» for karbohydrater og var veldig restriktiv på hva jeg spiste. Gjennom samtaler med sykepleier og ernæringsfysiolog ble dette etter hvert lettere, og jeg klarte å slippe opp.

I dag er det ingenting jeg ikke spiser eller drikker, men jeg har et fornuftig forhold til det hele. Jeg velger sukkerfrie alternativer der det er mulig, for eksempel når det kommer til brus. Men når det gjelder søtsaker, takker jeg heller ja til «ekte» vare.

Hjemmeoppgaver som kan endre tankemønstre

Foruten å diskutere og snakke sammen i gruppene, gjør vi også flere øvelser som jeg synes har vært svært nyttige. Etter hvert møte får deltagerne i gruppen en eller flere hjemmeoppgaver. Det kan være å skrive noe eller gjøre noe. Et eksempel på en øvelse er at man skal stå foran speilet med så lite klær som mulig og skriv ned minst ti ting man liker ved seg selv. Minst tre ting skal gå på utseende. Dette er noe jeg nå gjør mer eller mindre bevisst hver dag. Hver dag ser jeg meg jo i speilet, og tenker nå mer automatisk over hva jeg liker, heller enn hva jeg ikke liker. Jeg prøver å finne 1-3 ting hver dag. Dette kan variere fra dag til dag. Kanskje jeg synes at jeg er ekstra fin på håret i dag, eller at genseren satt fint på meg.

Jeg anbefaler deg å teste ut denne øvelsen neste gang du ser deg i speilet!

LES OGSÅ: Kronikk: Diabetes forårsaker spiseforstyrrelser

Øv på å snakke positivt om egen kropp

Bevissthet og positivt fokus er to nøkkelelementer i Diabetes BodyProject og det er også to ting som har bidratt til at jeg personlig har fått det lettere med mine tanker om mat og kropp. For å få et mer positivt kroppsbilde, er det svært nyttig å bli mer bevisst på hvordan man snakker om egen og andres kropp. Det er også en treningssak i å snakke positivt om sin egen kropp og løfte frem det man faktisk liker ved seg selv og ikke det motsatte.

Men, kan det bli for mye fokus på nettopp kropp og utseende? Et fokus vi også har i gruppen, er å ikke kommentere andres kropper. Vi kan heller gi de positive kommentarer og komplimenter for egenskapene deres. Og trenger vi egentlig snakke så mye om kropp, hva vi spiser og hvordan vi ser ut hele tiden? Tenk litt over dette neste gang. 

Hva gjør du for å jobbe for et godt kroppsbilde med diabetes?

LES OGSÅ: Det er mye hjelp og trøst å finne i diabetesfellesskapet

Kilder:
– Oslo Universitetssykehus, Forskere ønsker å forebygge spiseforstyrrelser hos unge med type 1 diabetes
Body Project

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: