Kronikk: Diabetes forårsaker spiseforstyrrelser

Kronikk: Diabetes forårsaker spiseforstyrrelser

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 03.07.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er dessverre ikke uvanlig at personer med diabetes utvikler spiseforstyrrelser. Ifølge Helsedirektoratet så skal personer med diabetes og spiseforstyrrelser behandles i tråd med Nasjonal faglig retningslinje for tidlig oppdagelse, utredning og behandling av spiseforstyrrelser. Problemet er bare at svært få med diabetes blir møtt med kunnskap om dette i helsevesenet.

Bloggeren Magnus Aulstad har på nettstedet Lev med diabetes, vært åpen om at han sliter med spiseforstyrrelser. Han skriver:

Annonse

«Jeg har levd store deler av mitt liv med diabetes med en sykdom som i langt større grad dreier seg om det mentale. Men som for alvor kan være minst like ødeleggende både for ens fysiske helse og livskvalitet. Jeg snakker om spiseforstyrrelser.»

«Hvorfor vi med diabetes er ekstra utsatt for å utvikle spiseforstyrrelser er ikke kjent. Men det kan være en kombinasjon av at det kan oppleves som et traume å få påvist diabetes, samtidig som sykdommen ofte dreier seg om et ekstra fokus på mat og hva man til stadighet har i seg. Det kan nok ha noe med saken å gjøre.»

En leser kjente seg igjen i dette, kontaktet redaksjonen og beskrev hjelpen fra helsevesenet som mangelfull og i visse tilfeller totalt fraværende. Vedkommende etterlyste tiltak som tar tak i mat og følelser. En som stiller spørsmålet: Hvilket forhold har du til mat? Han etterlyste rett og slett et tiltak som handler om det psykiske aspektet, om kunnskapen og tiden du blir møtt med. Han etterlyste mer enn bare prat! 

Store mørketall

«Det er dessverre et utbredt fenomen at mennesker med diabetes utvikler andre typer av plagsomme sykdommer, i tillegg til den kroniske byrden vi må leve med hver eneste dag. En av dem er spiseforstyrrelser!» skriver Magnus.

Spiseforstyrrelser gjelder både de med diabetes type 1 og type 2, og det er store mørketall.
Det må komme på plass tiltak som tar tak i mat og følelser. Et som stiller spørsmålet: Hvilket forhold har du til mat? Dernest må det utarbeides en plan for bistand; da i vesentlig grad det psykiske aspektet rundt hvilket forhold hver og en har til mat.

Annonse

LES OGSÅ: Vi trenger mer business i helse

«Jeppe drikker, men ingen spør hvorfor» 

Det er der vi er. «Jeg spiser usunt, men ingen spør hvorfor.»

Det er traumatisk å få diabetes. En blir tvunget til å endre livsstil, for mange over natten.

Ikke alle takler hverdagen over tid. Som leseren beskriver: «Det føles som å bli parkert på utsiden av restauranten med et salatblad, og se at andre inntar alle de gode tingene en selv «kunne» spise før.»

Trenger mer kunnskap

Han etterlyser et tilbud for personer med diabetes og de som er i faresonen for å få diabetes. Han oppfordrer til forskning på temaet og applauderer bloggere som Magnus, som står frem og setter problemstillingen på dagsorden. Ved at han deler sin historie, står også flere frem og deler sine historier. For mange, og kanskje særlig menn, føles det skambelagt å slite med spiseforstyrrelser.

Det er nå på tide å fjerne den skammen og heller adressere det til de som virkelig burde ha fokus på det, på leger, helsepersonell og helsepolitikere. Det er de som kan gjøre noe med det ved å opplyse, få mer kunnskap og dermed møte pasientene slik at de får hjelpen de trenger.

Dette handler om å øke livskvalitet og bidra til at personer med diabetes skal få en bedre hverdag. Derfor må det økt kunnskap om psykiske aspektet i mat og følelser inn i diabetesbehandlingen. Det handler om mer enn å bare snakke om mat og trening. Psyken må også på plass. Det er, i tillegg til å bidra til et bedre og tryggere liv for personer med diabetes, også et godt samfunnsøkonomisk tiltak. Vi kaster herved ballen over til dere som jobber i helsevesenet og ikke minst helsepolitikerne.

LES OGSÅ: Mange med diabetes har hjertesykdom

Kilder:

diabetes.no

Helsedirektoratet.no

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: