Jeg får høyt blodsukker av smerter

Jeg får høyt blodsukker av smerter

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 14.05.23

Jeg har de siste årene vært igjennom noen større operasjoner. De har for så vidt vært veldig vellykkede, men blodsukkeret mitt liker hverken narkose eller smerter.

Både narkose og smerter gjør at kroppen produserer stresshormoner som gjør at kroppen blir mindre sensitiv for insulin. Det vil si: jo sterkere smerter, jo høyere blodsukker. Og da når de i tillegg på sykehuset kobler fra insulinpumpe og henger opp insulin- glukosedrypp som man får direkte i blodåra så føler man at man jobbe litt imot strømmen. Blandingen insulin og glukose er ikke alltid ideelt, og blodsukkeret blir dermed enda høyere.

Annonse

Så miksen av insulin, glukose – smertestillende, blodsukkermålinger med tilhørende blå fingre blir et evig kaos på rommet på sykehuset. Ganske komisk å tenke på i etterkant, men også en tankevekker på hvor fint maskineri kroppen i utgangspunktet er, når alt fungerer som det skal. Tenk på alt vi må ta hensyn til og vurdere, til enhver tid. Også når vi ikke er helt til stede.

LES OGSÅ: Når blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal

Blodsukkeret reagerer selv på moderate smerter

Det faktum at en del helsepersonell ikke kan så mye om diabetes, gjør at man ikke klarer å helt legge livet i deres hender uten å være litt ekstra påpasselig.

Jeg har lært mye om meg selv. Jeg har høy smerteterskel, men selv om jeg har det vil det ikke si at blodsukkeret ikke reagerer. Blodsukkeret kan reagere selv om smertene «bare» er midt på skalaen og jeg ikke føler for at smertestillende er noe jeg trenger der og da. Da er det kanskje greit å be om noe svakere smertestillende, både for blodsukkeret sin del og for smertene sin del, før de bryter ut for fullt og er umulig å få bukt med.

Kvinne i sykehusseng, høyt blodsukker av smerter og narkose
Illustrasjonsfoto: Getty images.

Det jeg vil fram til er at når man har smerter, ikke bare la ting gå sin gang. Pass på blodsukkeret. Prat med lege eller annet helsepersonell dersom du er usikker på årsak til smertene, eller dersom du er usikker på hvordan du skal dosere insulinen din.

Annonse

Det er ikke alltid like enkelt å finne ut av, selv om man har hatt diabetes i aldri så mange år.

LES OGSÅ: Skulle ønske friske mennesker fikk kjenne på en skikkelig føling

Kilder:
– Helsebiblioteket, Diabetes og anestesi
– Diabetesforbundet, Når du er syk eller bruker medisiner

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: