Blodsukker i barseltid er ikke forutsigbart

Blodsukker i barseltid er ikke forutsigbart

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 09.04.23

Jeg fikk beskjed av en sykepleier at jeg ikke skulle ha følinger i tiden etter fødsel, og ha et blodsukker på mellom 6 og 16. Det var ikke noe jeg følte meg veldig komfortabel med, men barseltid er tross alt en unntakstilstand.

Selve svangerskapet med diabetes gikk over all forventning, og det var jo også ni måneder med forberedelse hvor jeg måtte tenke på at blodsukkeret mitt ikke bare påvirker meg lenger, men også babyen inne i magen.

Annonse

Det er et par ting som jeg husker ekstra godt fra oppfølgingen av min diabetes under svangerskapet. Når det kom til tiden etter fødsel, fikk jeg beskjed av en sykepleier at jeg ikke skulle ha følinger og alle jeg snakket med sa at blodsukkermålet i denne perioden er ganske annerledes enn til vanlig. Alt mellom seks og seksten var ok.

Jeg må innrømme at jeg fikk litt sjokk av begge deler. Å ikke ha føling med diabetes er vel en utopi, og et blodsukker mellom seks og seksten er ikke noe jeg er komfortabel med. Samtidig har jeg forståelse for at man sier at det er greit å ha et slikt blodsukker i tiden etter fødsel. Det kan være overveldende å både ta vare på seg selv, diabetesen og en baby. Da er det greit å tenke at for en liten periode er dette en unntakstilstand hvor både kropp og hode gjerne er litt andre steder.

Visste ikke hva jeg gikk til

Jeg var selv veldig spent på hvordan denne overgangen kom til å bli. Kom jeg til å måtte akseptere et slikt blodsukker fordi jeg ikke hadde tid eller overskudd til å ta vare på diabetesen min? Kom jeg til å sove lite, og hvordan ville dette i så fall påvirke meg og blodsukkeret? Og hva med amming?

Kort fortalt. Vi fikk ei lita jente som sov mye og godt fra den dagen hun ble født. Utover det var vi heldige og møtte ingen andre spesielle utfordringer, verken hos meg eller baby, etter vi kom hjem fra sykehuset. Jeg hadde veldig lyst til å amme, og fikk mye god hjelp og veiledning til dette på sykehuset.

En tredje ting jeg husker jeg ble fortalt under oppfølgingen i svangerskapet, var at insulinbehovet kom til å synke drastisk så å si med en gang ungen var født. Vi lagde derfor et basalprogram på insulinpumpen jeg skulle aktivere etter fødsel. Som alt annet, er sikkert også dette individuelt, jeg opplevde hvert fall ikke at insulinbehovet sank drastisk, heller motsatt. Dette kan kanskje ha noe med at jeg ikke kom skikkelig i gang med amming før den fjerde eller femte dagen, samt at jeg stort sett bare bevegde meg fra sengen til toalettet på det lille rommet på sykehuset.

Annonse
Blodsukker i barseltid, ny mor får veiledning av sykepleier
Oppfølging av diabetessykepleier i barseltiden. Illustrasjonsfoto: Getty images.

LES OGSÅ: Jeg har bekymringer i svangerskapet på tross av fint blodsukker

Fikk ikke diabetesoppfølging før fire måneder etter fødsel

Hva gjelder diabetesen og blodsukkeret er det etter å ha levd med dette i snart 20 år, en så naturlig del av meg at selv om jeg nå fikk ansvar for en liten baby, bare gjorde som jeg alltid hadde gjort med diabetesen. Jeg tenker nesten ikke over det lenger. Likevel skal det sies at jeg opplevde litt utfordringer med blodsukkeret. Da vi endelig fikk reise hjem, og jeg kom skikkelig i gang med amming og etter hvert klarte være litt mer aktiv, slet jeg med et veldig svingende blodsukker.

Dette var veldig frustrerende, og jeg valgte til slutt å ta en telefon til diabetessykepleier for litt råd og veiledning. Kort fortalt fikk jeg beskjed om å senke skuldrene, ha is i magen og akseptere at blodsukkeret svinger litt mer akkurat nå. Vi justerte også litt på basaldosen min, og jeg synes det ble bedre etter dette!

Likevel er jeg litt overrasket over oppfølgingen av diabetesen etter fødsel. Jeg hadde ikke time hos diabetessykepleier på sykehuset før fire måneder etter fødsel. Jeg for min del kjente et behov lenge før dette. Gjerne et par uker etterpå. Heldigvis var de behjelpelige på telefon, men fire måneder er lenge om blodsukkeret er trøblete.

LES OGSÅ: Høyt blodsukker i svangerskapet øker risikoen for større baby

Ikke enkelt å samkjøre insulin med tidspunkt for amming

Nå, mer enn et halvt år etter fødsel har jeg forsonet meg med at blodsukkeret nok vil være litt annerledes i denne tiden hvor jeg fortsatt fullammer. Jeg har en del flere følinger enn jeg hadde tidligere, da ammingen påvirker blodsukkeret og det ikke er så enkelt å samkjøre insulin og tidspunkt for amming. Utover det synes jeg det er enklere å regulere blodsukkeret nå som jeg har fått mine rutiner med kosthold, trilleturer og styrketrening.

LES OGSÅ: Det er mye hjelp og trøst å finne i diabetesfellesskapet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: