Høyt blodsukker i svangerskapet øker risikoen for større baby

Høyt blodsukker i svangerskapet øker risikoen for større baby

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 12.06.22

Da jeg passerte uke 20 i graviditeten ble plutselig blodsukkeret litt vanskeligere å regulere, med flere høye målinger. Når man har diabetes er det ekstra viktig å følge med på størrelsen på barnet under graviditeten, for høyt blodsukker i svangerskapet kan påvirke veksten.

Et svangerskap med diabetes innebærer som nevnt hyppige kontroller på sykehuset og tett oppfølging. Jeg er i skrivende stund kommet til uke 24 i svangerskapet, og har derfor vært på min første ultralyd spesifikt for å sjekke veksten hos barnet i magen. Dette gjøres i utgangspunktet i 24. svangerskapsuke, og hver fjerde uke frem til uke 36, men her kan det gjøres individuelle tilpasninger etter behov. For oss som har diabetes er det ekstra viktig å følge med på størrelsen på barnet under graviditeten.

Annonse

Under timen på sykehuset var jeg først og snakket med en sykepleier. Hun tok blodtrykk, vekt og tok en urinprøve. Urinprøve skal jeg levere hver gang jeg har time til ultralyd på sykehuset, da dette er viktig for å sjekke eggehviter i urinen. Dette og høyt blodtrykk kan være et tegn på svangerskapsforgiftning, og er noe man er litt mer utsatt for når man har diabetes.

Heldigvis så alle prøvene fine ute hos meg. Jeg har heller ikke slitt med hodepine eller høyt blodtrykk (som kan være en annen indikator på dette).

Deretter ble jeg sendt videre til en jordmor. Her fikk jeg en del informasjon om diabetes og svangerskap, og litt om fødsel og igangsetting. Jeg får vite mer om dette senere når det nærmer seg, men synes det er fint å være litt informert allerede nå.

LES OGSÅ: Sorg og diabetes: Å miste bestefar var et sjokk for kroppen (Del 1)

Diabetes gir økt risiko for større baby

Neste i rekken var en gynekolog som skulle ta ultralyd og sjekke størrelse på barnet. Akkurat denne delen må jeg innrømme at jeg hadde gruet meg litt til. Blodsukkeret har blitt vanskeligere å regulere nå. Og jeg var redd for at noen av de høye målingene har påvirket veksten til babyen. Heldigvis fulgte hun (ja, det er en jente!) kurven sin foreløpig, og var svært aktiv inne i magen. Gynekologen kunne konstatere at det «ikke var en gigantisk baby enda». Jeg synes dette var en litt spesiell og unødvendig kommentar. Jeg vet at sjansen for at babyen blir litt større er til stede når man har diabetes, men det går kanskje an å si det på en litt annen måte.

Annonse

Selve ultralydundersøkelsen gikk veldig fort. Det var ikke som de første gangene at jeg lå og koste meg og de brukte god tid. Nå er det mest rutine for å sjekke vekst og størrelse, og man er ikke så opptatt av å sjekke alt det andre som man gjør på tidligere ultralyder. Det var fort gjort og jeg så ikke så veldig mye. Fikk høre at hjertet banket, og det er alltid koselig.

LES OGSÅ: Graviditet og diabetes er utfordrende, men langt ifra umulig

Blodsukkeret har blitt vanskeligere å regulere

Du trodde kanskje jeg var ferdig nå? Nei, til slutt skulle jeg til diabetessykepleier. Misforstå meg rett, jeg er veldig glad for å få så tett oppfølging og var ekstra glad for timen hos diabetessykepleier denne gangen da blodsukkeret har blitt mer utfordrende å regulere. Fra uke 20 opplevde jeg at blodsukkeret gradvis begynte å endre seg. Jeg trengte mer insulin. Og dette var plutselig veldig uvant da jeg i over 4 måneder har vært veldig insulinfølsom og trengt svært lite insulin.

Jeg ble veldig stresset da jeg opplevde flere høye målinger, og har satt mange korrigeringsdoser for å justere blodsukkeret etter måltider. Jeg er nok ikke så flink til å ha is i magen, og lar det nok ikke gå lang nok tid før jeg korrigerer igjen. Dette fører til at jeg får føling, må spise, og så går blodsukkeret for mye opp igjen. Da må jeg igjen korrigere, og dette fører til ganske mange svingninger i løpet av en dag. Det er veldig rart, for noen dager virker det som jeg trenger mindre karbohydrater enn vanlig for å få opp blodsukkeret. Og noen dager føler jeg det ikke går opp uansett hvor mye jeg spiser.

Gravid kvinne sjekker blodsukkeret hos legen. Høyt blodsukker i svangerskapet øker risikoen for større baby.
Illustrasjonsfoto: Getty images.

Blodsukkeret er derfor rot til mye bekymring. Men, det er vel baksiden av medaljen med å være gravid med diabetes. Det er en ekstra jobb og et blodsukker som ikke lenger bare påvirker deg, men også babyen i magen. Derfor var det veldig fint å få hjelp av diabetessykepleier til å justere litt innstillinger på insulinpumpen, og få litt tips. Jeg fikk også sjekket langtidsblodsukkeret, og det har aldri før vært så lavt som nå. Dette har nok også noe med at jeg har mange følinger da jeg er redd for å ha høyt blodsukker.

LES OGSÅ: 7 tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet

I bunn og grunn føler jeg meg heldig

Jeg tror og håper at det blir litt lettere med blodsukker nå som jeg har fått justert litt på pumpen. Dessuten vet jeg at jeg bare kan ringe om jeg trenger noe hjelp, eller få en ekstra time på sykehuset om jeg skulle trenge det. 

Utover at blodsukkeret et litt mer utforende å regulere, er jeg fortsatt i tipp topp form. Jeg kjenner bevegelser hver dag og kjenner at magen blir større. Likevel kan jeg fortsatt trene styrke (med noen tilpasninger) og gå turer. Jeg er litt mer trøtt, men er fortsatt i 100 prosent jobb og føler meg veldig bra.

Jeg tenker hver dag på hvor heldig jeg har vært så langt i graviditeten og håper jeg kan få ha det slik hele veien. Det at jeg har diabetes i tillegg er selvfølgelig en ekstra utfordring, men det at jeg kan bevege meg, trene og spise som normalt gjør at det er litt lettere håndtere synes jeg.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: