7 tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet

Bidragsytere
Dette er innhold laget av forfattere fra vårt internasjonale nettverk.
Publisert første gang: 22.10.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Det er ingenting i veien for å få barn selv om man har diabetes, men en godt regulert diabetes er nøkkelen til et sunt svangerskap. Her er noen gode tips til hvordan ta vare på sin diabetes i svangerskapet!

Enten du har diabetes type 1 eller type 2 kan man fint ha et normalt svangerskap. Men et trøblete blodsukker kan skape problemer, derfor er det desto viktigere at du sørger for å passe ekstra godt på blodsukkeret ditt når du er gravid. Kvinner med diabetes som venter barn blir derfor fulgt ekstra opp av helsepersonell. Der vil du få hjelp og råd til hvordan du best kan ta vare på din diabetes under svangerskapet. For husk, en graviditet kan påvirke blodsukkeret på nye måter, slik at du også må finne nye løsninger.

Annonse

Så mens du forbereder deg på å bli mor, her er noen smarte tips for hvordan du tar vare på din diabetes i svangerskapet.

1. Møt opp på alle svangerskapskontroller

Når kvinner med diabetes blir gravide følges de under hele svangerskapet av et eget team med spesialkompetanse, vanligvis på et sentral- eller regionssykehus. Dette gjelder både for kvinner med type 1 og type 2. Du vurderes av fødselslege, jordmor, indremedisiner og øyelege. Selv om du føler deg bra bør du likevel møte opp på alle svangerskapskontroller og legetimer du blir innkalt til i løpet av graviditeten. Disse kontrollene er satt opp av en god grunn.

LES OGSÅ: Barn som pårørende

2. Vit hvilke blodsukkerverdier du bør sikte etter

Snakk med din lege om hvilke blodsukkerverdier du bør sikte etter under svangerskapet. De generelle behandlingsmålene er ganske strenge:

  • fastende 3,4-5,5 mmol/l
  • 1 ½ – 2 timer etter måltidene: mindre enn 7.1 mmol/l
  • HbA1c bør måles minimum hver 4. uke, gjerne hver 14. dag, og bør fra 3. trimester ideelt være mellom 38-42 mmol/mol (5,6-6,0 %) (i)

Husk at målene ikke alltid kan oppnås, dette bare hva du bør sikte mot. Du må ta med i beregningen at du vil få enkeltmålinger som havner over dette uten at det trenger å få negative konsekvenser for svangerskapets forløp.

Annonse

3. Vurder å oppsøke en klinisk ernæringsfysiolog

Å spise sunn mat er en viktig del av blodsukkerreguleringen i svangerskapet. Hvis du ikke har gått til en klinisk ernæringsfysiolog tidligere er dette kanskje noe du burde vurdere nå? En god klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å sette opp en god måltidsplan, og kan også lære deg mer om hvordan du kan påvirke blodsukkerverdiene under graviditeten. Alternativt kan du også få trygg oppfølging og råd rundt hva som er ideell vektoppgang i svangerskapet for akkurat deg.

4. Sørg for regelmessig fysisk aktivitet

En annen faktor som er viktig for blodsukkerreguleringen er fysisk aktivitet. Vær obs på at dette ikke betyr at du skal ligge i hardtrening, her er det viktig at du tar hensyn til hva din kropp klarer og er vant til. Lett til moderat aktivitet kan være det beste i svangerskapet – en gåtur eller svømming er gode eksempler på skånsom aktivitet. Det anbefales at du får minst 30 minutter fysisk aktivitet om dagen, helst fem ganger i uka. Snakk gjerne med legen din om dette.  

Gravide kvinner trener for å ta vare på diabetesen i svangerskapet
Illustrasjonsfoto: Getty images.

5. Sjekk blodsukkeret ofte

Siden kroppens behov for energi er endret under svangerskapet, kan blodsukkeret svinge fort. Uansett hvilke rutiner du har hatt før du ble gravid er det anbefalt at du måler blodsukkeret ofte igjennom svangerskapet (opp til 7-10 ganger daglig)(ii). Snakk gjerne med legen din om hva som er ideelt for deg. Det er også viktig å finne ut hvordan du skal balansere kosthold, fysisk aktivitet og medisinene dine, basert på dine blodsukkermålinger.

LES OGSÅ: Frykten for å bli gravid

6. Vær raskt ute med å justere lavt blodsukker

Det er ikke til å unngå at du vil oppleve lavt blodsukker fra tid til annen under svangerskapet. Hvis du bruker insulin eller andre diabetesmedisiner er det viktig at du også har tilgang til kjappe karbohydrater, noe som raskt kan øke blodsukkeret når det blir for lavt. For eksempel er druesukker, glukagon eller godteri gode alternativer; finn noe som funker for deg. I tillegg er det lurt å informere nære venner, familiemedlemmer eller kollegaer om hvordan de kan hjelpe deg dersom du får svært lavt blodsukker.

LES OGSÅ: Dette er svangerskapsdiabetes

7. Følg legens anbefalinger for bruk av medisiner og/eller insulin

Om du bruker insulin eller andre diabetesmedisiner bør du være nøye med å følge legens råd for bruk. Det er nemlig sannsynlig at du vil trenge mer insulin eller en høyere dose av din diabetesmedisin når du er gravid, særlig mot slutten av svangerskapet. Insulin er helt trygt å bruke både under graviditet og fødsel.  

Kilder:

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: