Hvordan passe på både diabetes og psykisk helse i barseltiden

Hvordan passe på både diabetes og psykisk helse i barseltiden

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 22.01.23

Når man har diabetes og blir mamma eller pappa, har man ikke bare en liten baby å ta vare på, man skal også ta vare på seg selv og en kronisk sykdom som allerede krever mye. Hva gjør jeg for å ta vare på min psykiske helse som nybakt mamma med diabetes? Det vil jeg fortelle deg om nå.

Jeg og mannen har vært heldige og fått en frisk og fornøyd baby som verken har slitt med magevondt, mating, dårlig søvn eller uro. Helt fra start har hun sovet og spist godt og vært fornøyd. For min egen del har det likevel vært viktig å gjøre det jeg kan for at barseltiden skal bli så bra som mulig. Jeg personlig har kjent et behov for å være sosial og aktiv. Her har vi alle forskjellige behov ut ifra hvordan situasjonen vår er og hvordan vi opplever barseltiden.

Annonse

For meg har følgende faktorer vært viktig for å ta vare på meg selv og min psykiske helse, så jeg kan ta vare på baby, meg selv og diabetesen på mest mulig måte:

  • Fysisk aktivitet
  • Sosialt liv
  • Kosthold

LES OGSÅ: Barn som pårørende

Fysisk aktivitet for blodsukker og velvære

Jeg var veldig spent på hvordan det skulle bli med treningen når jeg ble mamma. Jeg så for meg at det ble turer med vogn, men kom jeg til å få trent styrketrening som jeg er veldig glad i og som blodsukkeret mitt responderer godt på? Da kroppen begynte å kjennes bra ut igjen etter fødsel, tok jeg meg en tur på styrketrening mens pappaen passet baby. Det var SÅ deilig og ga virkelig mersmak til å komme i gang igjen med treningen. På treningssenteret jeg bruker har de barnepass man kan benytte seg av fra barna er 6 uker gamle, og jeg bestemte meg raskt for at dette var noe jeg ønsket bruke. Jeg synes det er så godt å få unnagjort treningen på dagtid, og det har fungert veldig godt med barnepass på treningssenteret for min del.

Babykos - å ta vare på diabetes og psykisk helse i barseltiden.
Babykos i barseltiden. Foto: Privat.

I tillegg har jeg vært med på barseltrening to dager i uka sammen med andre mammaer. Her trener vi mens baby ligger på matte ved siden av. Her har jeg fått slått to(tre) fluer i en smekk; jeg har fått trent og både jeg og baby får sosialt påfyll. Trilleturer blir det også en del av, og jeg synes det er veldig koselig å gå med vogn. I tillegg trives baby godt i vogna og tar seg som regel en lur samtidig. Vinn- vinn!

LES OGSÅ: Trening styrker ikke bare den fysiske helsa

Annonse

Treffe andre i samme situasjon

I likhet med når jeg fikk diabetes, var det å bli mamma noe helt nytt for meg. Jeg har kjent på et behov for å treffe andre i samme situasjon for å utveksle erfaringer, tanker og bekymringer. Her jeg bor, er det mange fine tilbud man kan være med på i permisjonstiden om man ønsker. I tillegg har jeg selv tatt initiativ for å bli kjent med andre mammaer gjennom ulike aktiviteter og barselgruppen jeg ble tildelt på helsestasjonen.

Fornuftig kosthold

Jeg var spent på hvordan kroppen og blodsukkeret mitt kom til å reagere på ammingen. Jeg har hørt om flere som sier de ble veldige sultne når de ammet og ble fortalt at det også ville ha innvirkning på blodsukkeret. Jeg vil ikke si at jeg har blitt så mye mer sulten, men jeg merker definitivt at det påvirker blodsukkeret og tar energi. Det er litt vanskeligere å regulere blodsukkeret og jeg har litt flere følinger.

Likevel har det vært viktig for meg å opprettholde rutiner med regelmessige måltider og fornuftige matvalg. Når man går hjemme, kan det fort bli mye kos. Jeg koser meg på cafe og lignende, men prøver å være fornuftig i matveien og skille mellom hverdag og helg selv om jeg er hjemme hver dag.  For meg har det hjulpet å ha en plan for dagen, samt å komme meg ut hver dag.

LES OGSÅ: Sønnen til influenser Sara Emilie fikk diabetes: – Det er utrolig hvor fort det har blitt en del av hverdagen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: