Sønnen til influenser Sara Emilie fikk diabetes: – Det er utrolig hvor fort det har blitt en del av hverdagen

Sønnen til influenser Sara Emilie fikk diabetes: – Det er utrolig hvor fort det har blitt en del av hverdagen

Ina Lorentzen
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 01.01.23

– I begynnelsen forstod vi ikke hvorfor de på sykehuset gav oss så triste blikk. Det gikk rett og slett ikke opp for oss hvor alvorlig dette var.

Sara Emilie Tandberg (30) er Norges største mamma-influenser. Med en følgerskare på over 364 000 på Instagram, kommuniserer hun daglig om livet som mamma til to, snart tre barn. Selv om temaene hun berører kan være både seriøse og alvorstynget, er innleggene hennes ofte fulle av humor og glimt i øyet.

Annonse

– Symptomene ligner diabetes

I sommer opplevde familien imidlertid noe som satt lenger inn å dele med de mange følgerne.

– Sønnen min begynte å drikke veldig mye, og hadde hyppig vannlating. På en hyttetur kommenterte mormoren, som har jobbet i helsevesenet, at dette er symptomer på diabetes, forteller Sara Emilie.

– Tanken på diabetes hadde ikke slått oss en gang. Men et raskt Googlesøk bekreftet at symptomene han hadde stemte veldig overens med diabetes.

Foreldrene bestilte derfor legetime til sønnen, og fra legekontoret bar det rett inn på sykehus. Her fikk de beskjed om at de kom til å være i minst to uker.

LES OGSÅ: Skal jeg fortelle arbeidsgiver at jeg har diabetes?

Annonse

Bratt læringskurve

– Vi visste nesten ingenting om diabetes på forhånd. Men siden jeg lever med en kronisk sykdom selv, tenkte jeg jo at dette kom til å gå veldig bra. Det gikk rett og slett ikke opp for oss helt i starten hvor alvorlig diabetes faktisk er.

Familien er fortsatt innstilt på at dette kommer til å gå helt fint, men Sara Emilie medgår at læringskurven har vært bratt.

– Det at man faktisk skal ta over jobben til et organ, og at konsekvensene ved feil behandling kan være fatal, var ikke noe vi visste på forhånd, forteller hun.

Etter to uker på barneavdelingen på Ahus med grundig opplæring, bar det tilbake til en ny hverdag – med insulinpumpe og alt utstyret som hører med.

Sara Emilie
Foto: Privat.

Måtte lære seg hans diabetes

– Noe av det som har vært vondest er å tenke på at han må håndtere dette for resten av livet. Og at han nå alltid må være tilkoblet pumpa – det er ganske annerledes for en aktiv 7-åring å plutselig måtte ha med seg alt dette utstyret til enhver tid.

– Det som har vært utfordrende er å lære seg hans diabetes. Alle reagerer jo forskjellig på ting, og blodsukkeret påvirkes av så mye mer enn bare mat.

– Sara Emilie

Sara Emilie skryter av oppfølgingen de har fått, og er også fornøyd med hvordan de har håndtert det på skolen. Der har sønnen og en annen medelev som også har diabetes, egen assistent som bistår.

– Det som har vært utfordrende er å lære seg hans diabetes. Alle reagerer jo forskjellig på ting, og blodsukkeret påvirkes av så mye mer enn bare mat. Dette er ting som har tatt litt tid å lære, men som har vært viktig å dele.

LES OGSÅ: Alene for første gang i livet

Åpenhet kan hjelpe andre

Influenseren som har delt åpenhjertig fra alle sider av livet måtte likevel bruke litt tid før det kjentes riktig å åpne opp om sønnens diabetes.

– Jeg måtte få det litt på avstand før det føltes riktig å snakke om det, men nå føles det godt å snakke om. Jeg vet jo fra ting jeg har delt tidligere at åpenhet kan være med å hjelpe andre som står i lignende situasjoner.

– Jeg har fått spørsmål om hvorfor jeg gir sønnen min pizza til middag når han har diabetes, og folk har spurt hvor mye sukker og usunn mat vi må ha gitt han siden han fikk diabetes.

Sara Emilie

Slik har det vært også denne gangen. Hun har fått mange tilbakemeldinger fra andre diabetesforeldre om at det er bra at hun viser hvor mye jobb det faktisk ligger i å leve med diabetes. Men hun har også fått en del meldinger som understreker viktigheten av å dele. For mytene om diabetes lever fortsatt i beste velgående.

– Jeg har fått spørsmål om hvorfor jeg gir sønnen min pizza til middag når han har diabetes, og folk har spurt hvor mye sukker og usunn mat vi må ha gitt han siden han fikk diabetes, forteller Sara Emilie oppgitt.

– Jeg er faktisk overrasket over hvor lite voksne folk vet om dette. Nå visste ikke vi så mye om diabetes selv før han fikk det, men at folk fortsatt tror at man ikke kan spise sukker når man har diabetes, og kaller det sukkersyke, det er håpløst.

LES OGSÅ: Mye mindre informasjon til diabetesforeldre da jeg fikk diagnosen som barn

– Vi voksne kan sykmelde oss, det kan ikke barna

Derfor synes hun også at det er viktig å bruke plattformen sin til å dele informasjon om diabetes. Hun opplever dessuten at diabetes-samfunnet er godt og støttende.

– Jeg er medlem av flere grupper for diabetikere og for foreldre med barn med diabetes, og føler at folk er veldig støttende og flinke til å dele råd og erfaringer.

Til tross for at det har vært mye å sette seg inn i, og at det hver dag er noe nytt å lære om sønnens diabetes, synes Sara Emilie at det har gått fint å tilpasse hverdagen. Det er likevel én ting hun savner mer tilrettelegging på.

– Når vi voksne er syke, slitne eller deprimerte, kan vi få en sykmelding. Sånn er det ikke for barn. De må på skolen uansett, og livet går videre. Jeg skulle ønske det var en ordning som ivaretok barn litt bedre her. Slik som det er i dag er ikke bra nok.

– Jeg håper også at alle foreldre kan bli litt flinkere til å snakke med barna sine om det å ha ulike sykdommer eller handicap. At også foreldrene til friske barn kan bidra til å informere – på den måten blir det litt lettere for alle.

LES OGSÅ: De 10 mest stilte spørsmålene jeg får om diabetes type 1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: