Skal jeg fortelle arbeidsgiver at jeg har diabetes?

Skal jeg fortelle arbeidsgiver at jeg har diabetes?

Frida Rasch
Født i 1994 og oppvokst i Bergen. Jeg bor nå i Nittedal sammen med samboer og hund, er utdannet siviløkonom og jobber som digital analytiker. Da jeg fikk diabetes type 1 i 2020 var jeg 25 år, og visste ingenting om sykdommen. Siden den gang har jeg hatt en bratt læringskurve, og fått en økt tørst etter å lære andre om den og.
Publisert første gang: 27.11.22

Temaet om hvorvidt man skal deklarere diabetes for arbeidsgiver er en gjenganger i diabetesforumer. Meningene om dette varierer i stor grad, og er klart gjenstand for diskusjon.

Jeg leste en gang at dersom du i en intervjuprosess opplyser om at du har diabetes, kan det oppfattes av arbeidsgiver som at dette nevneverdig vil påvirke din arbeidshverdag. Hvorfor ellers skulle man opplyst om dette? Dette er hva jeg går ut fra når jeg vurderer min opplysningsplikt.

Annonse

Min arbeidshverdag kan påvirkes av diabetes, og noen ganger er jeg mindre effektiv eller må ha flere pauser enn andre. Men slik var det jo før jeg hadde diabetes og. Vi er mennesker, og det kan ikke forventes at kroppen går på 100 prosent til enhver tid.

Det skal også nevnes at jeg har en kontorjobb med få tidsfrister og stor fleksibilitet. Det er derfor enkelt for meg å ta igjen arbeid, skulle det være behov for det.

Dersom jeg selv ville vurdert å oppgi at jeg har diabetes ville det vært i én av tre scenarioer:

  1. Dersom diabetesen i stor grad påvirker hverdagen min.
  2. Dersom jeg søker arbeid hvor symptomer på diabetes kan utgjøre en risiko for meg selv eller andre.
  3. En kombinasjon av disse.

LES OGSÅ: Alene for første gang i livet

Når man har fått jobben

Jeg legger som regel lite skjul på egen sykdom, og det at jeg tar sprøyter. Ved første måltid man deler med den nye lederen i en ny jobb blir det derfor naturlig at insulinsprøyten blir synlig for første gang. Jeg vet at generelt sett er noen nysgjerrige, og andre ikke, på hva dette er. Likeledes spør noen, mens andre ikke.

Annonse

Jeg har selv lagt meg til en vane å alltid forklare i en bisetning at jeg har diabetes i tilfeller hvor jeg setter sprøyte for første gang foran en annen.

LES OGSÅ: Er diabetes og turnusarbeid en dårlig kombinasjon?

Viktig at kollegaene vet

Uavhengig av om man forteller om at man har diabetes under intervjuprosessen eller etter man har begynt i jobben, tenker jeg det er lurt å dele det tidlig. For det første er det fint om kollegaene er klar over det, og vet hvordan de skal agere dersom noe en gang går galt. For det andre er det alltid fint å dele kunnskap om diabetes.

LES OGSÅ: Uvitenhet om diabetes bekjempes best med åpenhet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: