Er diabetes og turnusarbeid en dårlig kombinasjon?

Er diabetes og turnusarbeid en dårlig kombinasjon?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 06.01.22 | Sist redigert: 02.10.23

Er det en ting diabetesen liker, så er det rutiner og forutsigbarhet. Mange har derfor fortalt meg at diabetes og turnusarbeid ikke er ideelt. Men er det virkelig en ulempe å jobbe turnus når man har diabetes?

Jeg sa opp jobben min som lærer for å begynne som miljøterapaut i en turnusstilling. Var det én ting jeg aldri skulle, så var det å jobbe turnus. Men, livet forandrer seg og jeg hadde lyst til å prøve noe nytt. Jobben jeg ønsket meg, innebar turnus, så sånn ble det. Jeg vet ikke hvorfor, men mange jeg har møtt, har sagt at turnus og diabetes er en dårlig kombinasjon.

Annonse

Nå har jeg vært i min nye jobb en liten stund, og har begynt å få en formening om det. Er det virkelig en ulempe å jobbe turnus når man har diabetes?

Turnus gir mindre forutsigbarhet

Er det en ting diabetesen liker, så er det rutiner og forutsigbarhet. I lærerjobben startet jeg og sluttet til omtrent samme tid hver dag. Jeg hadde pauser til faste tider og fant en god rutine med blodsukkeret. Jeg sto opp og spiste frokost til samme tid hver dag. På jobb startet jeg dagen med undervisning, og spiste et lite mellommåltid etter dette. Så var det en undervisningstime igjen, så lunsj. Etter undervisning spiste jeg gjerne en yoghurt eller frukt, så var det middag et par timer senere. Hver dag forløp nesten likt med tanke på mine rutiner, og dette var veldig fint for blodsukkeret.

På tross av dette, opplevde jeg selvfølgelig utfordringer med blodsukkeret. Jeg har fått føling mens jeg står og underviser, og har spist müslibar mens jeg snakker foran en hel klasse. Det har jeg ikke ansett som noe problem, da jeg er åpen om sykdommen min og fort kjenner om blodsukkeret begynner å bli lavt så jeg rekker behandle det tidlig.

Så, plutselig hadde jeg forlatt alt dette for å jobbe turnus. Dag, kveld, helg og noen ganger 13 timers-vakter. En faktor er likevel viktig for at jeg gikk over til en stilling med turnus; den innebærer ikke nattvakter. Det er nok det mange tenker på når de hører turnus, at man må jobbe om natten. I mange stillinger er det sånn, men der jeg jobber er det heldigvis egne nattvakter. Jeg skjønner at det å kombinere diabetes og nattarbeid kanskje ikke er det enkleste.

LES OGSÅ: 4 ganger jeg har fått føling på jobb

Annonse

Både fordeler og ulemper

Jeg tenker at det er fordeler og ulemper med jobben jeg hadde som lærer, og jobben jeg har nå. Fordelen med jobben som lærer var som nevnt forutsigbarheten med arbeidstidene og hvordan dagen min var lagt opp. Det var likevel dager med mye stress og uforutsette hendelser.

Jeg jobber fortsatt med å venne meg til turnusarbeid. Det er uvant å begynne på jobb klokken 15 og være ferdig klokken 22. Eller å ha fri to dager på rad, og så jobbe 13 timer i helgene. Heldigvis har jeg også vanlige dagvakter, hvor jeg begynner 07.30 og er ferdig 15. Turnusen er veldig variert, og jeg synes egentlig dette er fint. Jeg vet hvordan jeg jobber langt frem i tid, da turnusen går over 12 uker før den begynner på nytt. Dagene jeg har fri kan jeg bruke på hva jeg vil, og de dagene jeg jobber sent, kan jeg ha en rolig morgen og trene før jobb.  

LES OGSÅ: – Kan diabetesen påvirke mine muligheter som jobbsøker?

Utfordringen er å ha regelmessige måltider

Det som kanskje er mest uvant med turnusarbeid, er matrutinene mine. Jeg er vant til å spise middag etter jobb. Nå prøver jeg å finne en rutine med middag. Skal jeg spise før jobb eller i løpet av vakten? På langvakter må jeg selvsagt ha med meg både lunsj og middag, og noe til å spise mellom måltidene. På senvakter varierer jeg litt om jeg spiser før eller under vakten, og på dagvakter blir det jo vanlig middag hjemme.

Jeg sørger for å lage ordentlig middag og ha med meg nok og næringsrik mat. Så langt synes jeg dette har gått veldig fint. Det er heldigvis ikke noe problem å ta seg tid til å spise, og jeg har pauser i løpet av vakten. Jeg opplever at det er mindre hektisk enn i lærerjobben, men uansett hvor travelt jeg har det, finner jeg en mulighet til å spise. Det er nok bare litt sånn jeg har blitt skrudd sammen siden jeg lever med diabetes. Regelmessige måltider er viktig for meg.

LES OGSÅ: Noen ganger passer det dårlig å ha diabetes på jobb

Diabetes og turnusarbeid funker greit for meg

Min erfaring med diabetes og turnusarbeid så langt er at det ikke er noe vanskeligere for diabetesen enn å ha en vanlig 8-16 jobb. Det eneste negative er at jeg merker det blir mer stillesitting i akkurat denne stillingen jeg har nå.

Som lærer bevegde jeg meg mye, og fikk mange skritt i løpet av en arbeidsdag. Her blir jeg mer stillesittende, og det er derfor viktig for meg å bruke de dagene jeg har fri eller senvakt til å få inn fysisk aktivitet.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: