Uføretrygdet eller yrkesaktiv?

Uføretrygdet eller yrkesaktiv?

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 26.02.23

Hadde du spurt meg for 5 år siden om hvordan livet ville være i 2022 så hadde jeg nok gitt deg et svar som er så langt fra virkeligheten som det kan komme.

Sommeren 2017 gikk jeg på den berømte veggen med et smell. Nå har det gått 5 år og livet har forandret seg totalt, for meg.

Annonse

Legen var raskt ute og fortalte meg at det ikke var aktuelt for meg å gå tilbake til den jobben jeg hadde. Og et yrkesaktivt liv var det lite håp om at jeg kunne regne med å ha. Belastningen med å ha diabetes var blitt så stor at det var på tide å roe ned.

I tillegg til selve diabetesen så har jeg fått bekreftet at den psykiske belastningen diabetes gir meg er så stor at det finnes diagnoser og ord for dette óg.

LES OGSÅ: Diabetes og utmattelse

Starten på noe nytt

I september 2019 fikk jeg en telefon som skulle bli begynnelsen til der jeg er i dag. Jeg ble tilbudt en liten jobb innenfor utelivsbransjen. Noe som jeg har jobbet med, av og på, siden tidlig på 90 tallet. Dette følte jeg var noe som jeg kunne mestre. Noe som tok liten tid, og som jeg følte var mer en livstil enn en jobb.

Dette ble begynnelsen på det livet jeg lever i dag, og som er grunnen til overskriften på dette innlegget. Etter 5 år har jeg nå fått innvilget gradert uføretrygd. Jeg har en jobb som jeg stortrives i. Det er en deltidsjobb, men den fyller en rolle i livet mitt som gjør at jeg kan leve et liv som jeg er stolt av.

Annonse

Men, jeg vil påstå at vi er veldig heldige som lever i Norge der vi har muligheten til å få lagt ting til rette slik at vi kan være både syke og friske på en gang.

Uføretrygdet eller yrkesaktiv?

Ja, takk, begge deler er vel svaret her. En ting er at det tar lang tid når du skal igjennom slike prosesser som dette, og man skal være både tålmodig og sterk når man står i det. Men, jeg vil påstå at vi er veldig heldige som lever i Norge der vi har muligheten til å få lagt ting til rette slik at vi kan være både syke og friske på en gang.

For en ting er sikkert. Min diabetes har aldri vært snillere med meg enn den er i dag. Og det gjør alt så mye lettere.

LES OGSÅ: Livet med diabetes – før og nå!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: