Livet med diabetes – før og nå!

Livet med diabetes – før og nå!

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 18.12.22

For noen uker siden var jeg så heldig å få møte en gjeng med unge folk med diabetes. Jeg var hyret inn for å snakke om mine 40 år med sykdommen. Dette ble en veldig fin stund og det har satt i gang en del tanker hos meg om hvordan livet med diabetes ikke er det samme i dag som før.

Den første tanken jeg har gjort meg er hvordan personer med diabetes blir møtt i dag når de får diagnosen sin. I 1981 ble jeg fortalt at det var en hel del ting som det var stor sjanse for at ville gå galt med kroppen min: blodpropp, amputasjon, nyresvikt, ereksjonssvikt, miste synet, hjerteproblemer osv. Dette var ord som i hodet til en liten gutt ble tolket som at «livet kommer til å bli kort». Jeg er heldig om jeg blir 40 år, var det som festet seg i hodet mitt.

Annonse

I dag vet heldigvis legene mye bedre når det gjelder denne type problemstillinger. Det er fortsatt en lang vei å gå når det gjelder den psykiske belastningen det er å måtte håndtere diabetesen sin 24/7 på egenhånd. Dette har jeg skrevet en del om tidligere. Diabetisk slitenhet er en ting som bør komme mer frem i lyset, mener jeg.

LES OGSÅ: Det tok et år før jeg oppdaget at det er forskjell på insulintypene

Noen yrker er utelukket for oss med diabetes

Jeg møtte blant annet en ung gutt som snakket om fremtidsdrømmene sine, og da spesielt om hvilken yrkesvei han vil gå. Det ble en interessant samtale. Gutten taklet diabetesen sin helt fint og hadde veldig få praktiske problemer med diabetesen i hverdagen. Han fikser følingene sine selv og er ikke til «belastning» for hverken de rundt han eller helsevesenet.

Han ville ha en jobb som han faktisk ikke kunne få. Ikke fordi at han ikke var skikket til det, som sagt så hadde han full kontroll på sin diabetes, men det finnes fortsatt en del yrker der døren blir lukket for oss med diabetes. Dette er nok noe vi må leve med og bare akseptere. Fordi av og til så er sikkerheten til mennesker som vi får ansvar for i kraft av jobben vi gjør, viktigere enn oss selv. Det er urettferdig, men er det ikke sånn det må være?

Jeg har selv søkt på, og vært innstilt på å få jobber der det til slutt var diabetesdiagnosen min som gjorde at jeg ikke fikk jobben.

Annonse

LES OGSÅ: Det er slitsomt å bytte helsepersonell

Hvordan ser fremtiden ut?

Det er noe forskjell på før og nå. Den medisinske utviklingen og behandlingen av diabetes har forandret seg mye på 40 år. Det blir spennende å se hvordan livet med diabetes er om 40 år. Kanskje den er utryddet og det er laget en effektiv vaksine mot diabetes?

Hva tror du?

LES OGSÅ: Våger jeg å stole på den nye teknologien?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: