Det er slitsomt å bytte helsepersonell

Det er slitsomt å bytte helsepersonell

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 16.10.22

Denne høsten skal jeg bytte endokrinolog etter ti år. Jeg gruer meg.

Å ha tillit og god kommunikasjon med helsepersonell, er en viktig del av det å ha diabetes. Selv går jeg til oppfølging to ganger i året på Aker sykehus, i tillegg til fastlegen de gangene det er nødvendig mellom kontrollene. Jeg har byttet fastlege flere ganger etter at jeg fikk diabetes, men endokrinolog har jeg byttet bare to ganger. Den siste har jeg hatt i over ti år og jeg har vært veldig fornøyd med henne. Nå som hun går av med pensjon har jeg fått en ny.

Annonse

Tillit

Det tar tid å bygge opp en ny god relasjon mellom pasient og behandler. Sånn er det i alle fall for meg. Selv om min diabetes har vært stabil de siste årene, er timene hos endokrinolog viktige. Jeg har alltid mange spørsmål og vi går gjennom min hverdag med diabetes, dosering av insulin, trening, kosthold og analyse av blodprøver. Jeg får innspill til hva jeg kan gjøre annerledes for å leve bedre med min diabetes. Jeg synes det er viktig å ha god tillit og føle seg trygg på min behandler. Diabetes er en alvorlig sykdom og det ekstremt viktig å ha full tilllit til helsepersonell.

LES OGSÅ: Loggføring – har det egentlig noe for seg?

Forhørt meg

Jeg har visst en stund at min endokrinolog skal slutte. Jeg har snakket med henne og spurt om det er noen hun vil anbefale som passer meg og mine behov. Hun har faktisk gitt meg to navn på kolleger hun tror er gode for meg. Nå vet jeg ikke om jeg får en av disse fordi jeg enda ikke vet navnet på min nye endokrinolog. Men jeg synes det er fint at hun har gitt meg tips om noen hun tror vil passe meg.

Historien min på nytt

Det jeg synes er mest krevende i forhold til å møte nye helsepersonell, er å gjennomgå sykehistorien min gang på gang. Og repetere det som er krevende og utfordrende. Jeg vet ikke hvor mange ganger jeg har fortalt min historie og møtt helsepersonell som kan mye mindre om diabetes enn meg. Det er frustrerende og energikrevende, og jeg misliker det enormt. Særlig i forhold til fastleger så synes jeg kunnskapen er mangelfull. Jeg har møtt sommervikarer som har spurt om jeg tar insulin når jeg har sagt jeg har diabetes type 1. Får jeg slike spørsmål, reiser jeg meg opp å går fra timen.

LES OGSÅ: Komplikasjonene du ikke kan se

Annonse

Det er lov å bytte

Er det noe jeg har lært etter 16 år med diabetes, så er det at jeg ikke skal være redd for å si hva jeg mener og kreve det jeg har krav på. Jeg har byttet leger flere ganger fordi jeg ikke synes de har vært gode nok. Verken på behandling eller kommunikasjon. Kommunikasjon med helsepersonell er for meg viktig for at jeg skal føle meg trygg i at rådene de gir er riktige for meg. Husk at det er lov å bytte og be om en annen, og det uten å oppgi årsak. Ikke vær redd for å bytte dersom du ikke er fornøyd. Jeg vet det kan være vanskelig på små steder der det er få behandlere. Men samtidig er det fritt sykehusvalg og du kan be om behandler på et annet sykehus.

Er du fornøyd med dine behandlere?

LES OGSÅ: – Ting går ikke alltid som planlagt

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: