– Ting går ikke alltid som planlagt

– Ting går ikke alltid som planlagt

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.06.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Endring i rutiner kan være katastrofalt for blodsukkeret. Dette fikk jeg kjenne på nylig da batteriet på sensoren min gikk ut, og jeg gikk en hel helg uten en kontinuerlig blodsukkermåler. Hva vil da skje når jeg flytter til sommeren?

Annonse

Ha god kontroll

Jeg har lenge følt at jeg har bra kontroll på blodsukkeret med pumpen og sensoren min, og jeg klarer å holde det relativt stabilt i hverdagen. Her om dagen, derimot, ble senderen min, som nevnt, tom for batteri. Ettersom dette skjedde på en fredag kveld, kunne jeg ikke få tilsendt en ny før uken etter. Det var som å gå tilbake i tid til da jeg var nydiagnostisert. Da måtte jeg håndtere sykdommen på en helt annen måte enn jeg gjør i dag. Jeg måtte blant annet måle blodsukkeret mye oftere. Det skjøt i været uten at jeg klarte å hindre det. Da jeg endelig fikk en ny sensor uken etter, gikk hverdagsrutinene raskt tilbake til normalen.

Forebygg høye verdier

Rutineendringer trenger derimot ikke å skje like brått som et «tom-for-batteri»-tilfelle. Nå er jeg nettopp ferdig med å skrive bacheloroppgave og snart skal jeg flytte til Nord-Trøndelag. Dette er første gang jeg flytter for å bli, og det kommer til å bli en mye større prosess enn når jeg har flyttet til midlertidige leiligheter.

Allerede nå, flere uker før flyttingen skal finne sted, blir jeg nervøs på grunn av tanken på et løpsk blodsukker. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å unngå en ny «uten-sensor»-situasjon, og på denne måten forebygge en litt for kjent berg-og-dal-bane kurve.

Les også: Alltid på blodsukkervakt

Spis jevnlig

Planen min i flytteperioden er å spise mat med lite karbohydrater med jevne mellomrom, så jeg slipper å bekymre meg for blodsukkerøkning på grunn av det jeg spiser. Det kan være enklere sagt enn gjort, da det er lett å ty til enkle måltider, rike på karbohydrater,  i en ellers hektisk hverdag. For å unngå dette kommer jeg til å ha energibarer lett tilgjengelig, i tilfelle blodsukkeret blir lavt.

Annonse

Les også: Vanene som forverret blodsukkeret

Viktig å planlegge

Det viktigste ved en stor endring i hverdagen er å tenke på hva kroppen har behov for, spesielt hos en som har diabetes. Selv om man endrer den vanlige strukturen i hverdagen, kan man ikke endre faktumet at man trenger å spise og ta hensyn til sykdommen sin. Derfor er planlegging en essensiell faktor ved håndtering av hektiske situasjoner, nettopp for å kunne forebygge en uheldig blodsukkerkurve som gjerne kommer ved rutineendringer.

Endring i rutiner kan være katastrofalt for blodsukkeret.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: