Det tok et år før jeg oppdaget at det er forskjell på insulintypene

Det tok et år før jeg oppdaget at det er forskjell på insulintypene

Frida Rasch
Født i 1994 og oppvokst i Bergen. Jeg bor nå i Nittedal sammen med samboer og hund, er utdannet siviløkonom og jobber som digital analytiker. Da jeg fikk diabetes type 1 i 2020 var jeg 25 år, og visste ingenting om sykdommen. Siden den gang har jeg hatt en bratt læringskurve, og fått en økt tørst etter å lære andre om den og.
Publisert første gang: 23.10.22

Først etter å ha levd med diabetes i godt over ett år forstod jeg at det finnes andre typer insulin enn det jeg hadde fått foreskrevet. Og ikke minst at det faktisk er forskjell på insulintypene og hvordan de virker.

Da jeg ble diagnostisert med diabetes type 1 i januar 2020 ble jeg tildelt resepter på kort- og langtidsvirkende insulin uten noe forklaring på hva de innebar. Det tok meg en del tid, men jeg skjønte etter hvert at det er stor forskjell mellom insulintypene, og deres innvirkning på kroppen.

Annonse

LES OGSÅ: De første pasientene behandlet med insulin

Korttidsvirkende insulin

Insulinet jeg fikk foreskrevet fra legen ved sykehuset gjorde meg avhengig av å planlegge når jeg skulle spise. For best effekt måtte jeg sette sprøyten 15-20 minutter før måltidet. Jeg kjente ikke til andre muligheter, og aksepterte at dette var en del av den nye diabeteshverdagen.

Først etter å ha levd med diabetes i godt over ett år forstod jeg at det var forskjeller på insulin, og jeg leste meg opp på typer som ville fungere bedre for meg. Jeg ba så om å få foreskrevet denne av legen, som godtok forespørselen uten å nøle. Den viktigste forskjellen med den nye insulintypen var at den fungerte allerede etter et minutt eller to.

Jeg har brukt den nye typen i godt over ett år nå, og har vært svært fornøyd med endringen.

LES OGSÅ: 5 grunner til endret insulinbehov

Annonse

Langtidsvirkende insulin

Tilsvarende som for det korttidsvirkende insulinet, var jeg heller ikke helt fornøyd med det langtidsvirkende, og leste meg opp på ulike typer. Jeg hadde slitt en del med for høyt blodsukker om kvelden, og føling om natten eller i morgentimene. Så kom jeg over en annen type som fikk mange lovord om et mer stabilt blodsukker gjennom hele døgnet. Legen foreskrev den andre typen, og jeg var spent på å forsøke. Likevel tok det ikke lang tid før jeg hadde gått tilbake til den gamle typen insulin.

For det nye insulinet blir virkemiddelet liggende lenger i kroppen enn den gamle typen, og det tar derfor flere dager fra du endrer dosen du tar til endringen skjer i kroppen. Jeg er selv vant med å justere dosen utfra trening og alkoholinntak, og noen ganger også matinntak. Med min noe mer «uregelmessige» livsstil ble derfor ikke denne insulintypen et godt alternativ for meg.

LES OGSÅ: La oss bli med insulinet på jobb

Takknemlig for muligheten til å prøve andre insulintyper

Både for kort- og langtidsvirkende insulin tenker jeg det kan lønne seg å teste ut andre typer. Man vet ikke hvor mye lettere livet kan bli før man prøver. Og jeg er takknemlig for at denne muligheten til å prøve andre insulintyper finnes.

LES OGSÅ: Utfordrende å bytte insulintype etter 16 år

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: