Utfordrende å bytte insulintype etter 16 år (Del 2/2)

Utfordrende å bytte insulintype etter 16 år (Del 2/2)

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 02.07.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter 16 år med diabetes, og på samme type insulin er det klart at det er en ganske drastisk overgang å gå over til en ny type. Jeg har nå gått fem dager på en annen insulintype enn jeg er vant til, og det har vært fem tunge dager.

Annonse

I løpet av fem dager på nytt insulin har jeg gått mange runder med meg selv. For hvor lenge må jeg prøve dette før jeg kan si at jeg har gitt det en reell sjanse?

De fleste kan vel si seg enige i at fem dager ikke er tilstrekkelig for å gi en endelig konklusjon. Men så er ikke dette bare et par sko jeg skal teste ut og levere tilbake om jeg ikke er fornøyd. Dette er faktisk en medisin som jeg er avhengig av for å leve. Og måten den fungerer på er avgjørende for min livskvalitet. Og jeg må si, disse fem dagene har vært ganske slitsomme.

PS! Les del 1 av denne artikkelserien her.

Brukt samme insulin siden jeg fikk diagnosen

Etter 16 år med diabetes, og på samme type insulin er det klart at det er en ganske drastisk overgang å gå over til en ny type. Se for deg at du har kjørt samme bil i alle år, så skal du plutselig sette deg bak rattet og alt er nytt og ukjent for deg. Eller at noen ber deg kjøre et sted og du ikke kan veien. Du vet ikke hvordan noen ting fungerer eller hvordan du skal komme deg frem. Litt sånn føler jeg det nå.

Får du diabetes blir du kjent med kroppen din på en helt ny måte. Du må lære deg hvordan ulike faktorer påvirker blodsukker og insulinbehov, og det tar tid. Jeg har hatt diabetes i 16 år, men er fortsatt ikke utlært. Det å begynne denne prosessen på nytt bare fordi jeg skal teste ut et nytt insulin, gjør meg nesten uvel å tenke på.

Annonse

Jeg tror nesten bare jeg må innse at jeg har blitt et skikkelig vanedyr og at man ikke må teste ut alt som er nytt bare fordi det er nettopp det – nytt.

Jeg har tenkt mye disse fem dagene. Er det bare kroppen min som får sjokk fordi jeg tilfører den noe nytt og ukjent, og straffer meg ved å gi meg høyt og umulig blodsukker? På den ene siden frykter jeg å gå månedsvis med et så trøblete blodsukker, delvis selvvalgt, samtidig som jeg er redd for at dette insulinet kan være en god løsning, men at jeg ikke finner det ut fordi jeg ikke er tålmodig nok til å vente.

LES OGSÅ: Å måle blodsukker ble en besettelse

I løpet av disse fem dagene har jeg totalt hatt èn dag hvor blodsukkeret mitt har vært akseptabelt. Da ante jeg håp.

Dag fem – nå sier jeg stopp

Etter fem dager med dette prøveprosjektet hvor jeg har testet ut et nytt insulin, har jeg tatt en avgjørelse. Jeg orker ikke mer. Blodsukkeret mitt har kjørt berg- og dalbane disse dagene. Jeg har måttet stå over to av de planlagte treningsøktene mine da jeg ikke har vært i form på grunn av et svingende blodsukker. I løpet av disse fem dagene har jeg totalt hatt èn dag hvor blodsukkeret mitt har vært akseptabelt. Da ante jeg håp. Men den påfølgende natten og dagen skulle raskt knuse denne optimismen.

Ubehagelige følinger

Jeg la meg den fjerde kvelden til å sove med et greit blodsukker. Våknet midt på natten med en så kraftig føling at jeg nesten ikke orket reise meg fra sengen. Kom meg opp og fant meg noe mat, hvorpå jeg la meg i sengen og spiste før jeg sovnet igjen. Et par timer etterpå våknet jeg og hadde samme runden.

Og tror du ikke jeg hadde to følinger til i løpet av den kommende dagen. FIRE følinger på under 12 timer! Det er klart det tar på. Jeg var på jobb og kjente jeg bare gikk som i en døs. På dette insulinet opplever jeg følingene mine som mye kraftigere siden blodsukkeret går så raskt ned.

Disse fem dagene har jeg kjent meg rar og ikke som meg selv. Jeg har følt at diabetesen har tatt veldig mye plass og at det har vært vanskelig å beregne insulindoser. Jeg har følt behov for å sjekke blodsukkeret mye oftere enn til vanlig, og har følt meg tappet for energi. Jeg tror også den psykiske påkjenningen ved å gå over til noe nytt og ukjent har virket inn på både kropp og sinn.

LES OGSÅ: Dette må du kunne om behandling av insulinsjokk

Ta hensyn til deg selv og din diabetes

Moralen i denne historien er ikke at man «aldri skal prøve noe nytt» eller å ikke gå inn for å gi det en sjanse selv om man møter motstand. Selv om denne insulintypen ikke passet for meg, så er det mange der ute som er kjempefornøyd med den.

Poenget mitt er at det er jeg som kjenner min kropp best, og her har jeg måttet ta hensyn til meg selv og min diabetes. Akkurat som du må ta hensyn til deg og din diabetes.

LES OGSÅ: Påvirker menstruasjonssyklusen blodsukkeret?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: