Diabetes og utmattelse

Diabetes og utmattelse

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 05.02.23

Diabetes og utmattelse tror jeg er et tema mange kan kjenne seg igjen i. Sykdommen tar aldri fri, så det er ikke rart at vi kjenner på en mental utmattelse fra tid til annen. Dette er plagsomt nok i seg selv. Men er det noe jeg virkelig har fått kjenne på kroppen de siste årene så er det en ekstrem fysisk utmattelse. Dette har tatt fra meg en stor dose livskvalitet. Er det diabetesen som gjør meg så utrolig sliten?

Jeg fikk påvist diabetes i ungdomsårene, så jeg husker godt oppveksten min og livet før jeg ble syk. Derfor husker jeg at jeg bestandig var full av futt, hadde overskudd til alt livet bød på og syntes generelt at tilværelsen var spennende. I sosiale sammenhenger kunne jeg lett være den mest høylytte. Så til tross for at dette kunne være slitsomt for andre kan det neppe ha vært så slitsomt som det nå oppleves for meg ved å ha mistet all energi, overskudd og livsgnist.

Annonse

Denne endringen og nedturen begynte ganske raskt etter at jeg utviklet symptomer på diabetes. Utmattelse og generell “slitenhet” er et ganske klassisk tegn på at man har diabetes, med tanke på at blodsukkeret er høyt og cellene ikke får tilstrekkelig med energi. Det som imidlertid har skuffet meg er at energinivåene fra før jeg ble syk aldri har kommet tilbake. Helt siden jeg fikk påvist diabetes har jeg gått rundt og jaktet på energi. Jeg venter fremdeles nå 11 år senere. Man skulle vel kunne anta at den stabile energien til en ungdom ville komme tilbake når blodsukkeret er tilbake i sjakk? Dette har imidlertid ikke vært tilfelle for meg, til tross for at jeg har vært svært godt og stabilt regulert blodsukkermessig.

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Fysisk og psykisk hånd-i-hånd?

Det kan være vrient å forstå forskjellen mellom den fysiske og psykiske påkjenningen diabetes er. Ofte kan det som kverner i hodet utspille seg i resten av kroppen og dermed også kjennes som en fysisk utmattelse. Hva som fører til det ène eller andre er ikke godt å si. Det blir litt som høna eller egget. Uansett tror jeg det finnes en sammenheng her. Når man går rundt og tenker på mat, blodsukker og insulin 24 timer i døgnet, hver dag gjennom hele året, er det ikke rart man blir utmattet.

Likevel forstår jeg ikke hvorfor eller hvordan dette kan sette seg så vanvittig i kroppen som det har gjort hos meg. Her snakker vi blytunge bein hvor det kjennes ut som man har bly i hver sko. En slags brennende smerte av melkesyre bare man skal gå opp en trapp. Vi snakker dundrende hodepine, en svimmelhet som er vanskelig å beskrive og generell følelse av å være forvirret og ha nedsatt allmenntilstand. Alle disse symptomene har gjort det vanskelig for meg å leve det livet jeg vil, og etter utallige sjekker hos både lege, diabetessykepleier og ulike spesialister, er det ingen som finner noe godt svar når det gjelder hva det kommer av. Det er fryktelig frustrerende å ikke få noe godt svar. Ingen kan si noe om det skyldes diabetes eller andre ting.

Større risiko for kronisk utmattelse?

Som det kanskje forstås ut fra hva jeg skriver, har jeg ikke noe godt svar på hva utmattelsen kommer av selv. Imidlertid tror jeg at det er sammensatt og at det kan dreie seg om flere ulike faktorer. Blodsukkersvingninger, tanker, bekymringer, matinntak, regulering av trening, stress. Alt. Likevel føler jeg at jeg har prøvd alt. Ha god blodsukkerkontroll, øke matinntak, regulere ned trening, forsøke å stresse ned. Ingenting virker å hjelpe. Den ekstra “slitenheten” sitter i enda. Kan det rett og slett være slik at vi som har diabetes har en større risiko for å utvikle symptomer på kronisk utmattelse? Skulle ønske jeg hadde et godt svar på dèt.

Annonse

Hvordan er det med deg? Kjenner du på en ekstra utmattelse i livet med en diabetessykdom?

LES OGSÅ: Hvordan reagerer kroppen på annen sykdom?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
3.8/5 11 tilbakemeldinger
Del: