Influensa og blodsukker

Influensa og blodsukker

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 05.02.23

Etter snart tre år med pandemi og lite sykdom utover coronaviruset, er vi nå tilbake til en mer normal periode hvor folk blir hyppigere syke. Vi har spritet hender og vært ekstra påpasselige med hygiene i en lang periode. Så når vi nå slipper litt mer opp kommer forkjølelse, feber og influensa snikende. Tidligere i høst hadde jeg en skikkelig runde selv. Slik var min opplevelse:

Det er en godt kjent sannhet at sykdom, gjerne med feber, øker insulinbehovet. Slik har det vært for meg også helt siden jeg ble syk med diabetes. De gangene jeg har vært forkjølet eller hatt milde sykdomssymptomer har blodsukkeret bestandig vært vanskelig å ha med og gjøre. Heldigvis gir det seg stort sett etter et par dager. Noe som skiller seg fra blodsukkeret i en runde med influensa. Denne gangen var jeg så dårlig at jeg lå horisontalt nærmest hele døgnet. Jeg ble sliten av den minste lille anstrengelse og frøs til tross for flere lag med klær, vedfyring og varmeovner i leiligheten på maks. Jeg følte meg rett og slett ordentlig uvel.

Annonse

Det hjelper heller ikke på å ha diabetes i en slik situasjon. Når blodsukkeret er ute av kontroll, føler vi oss ekstra dårlige. Dette var intet unntak for meg. Det tok ikke lang tid før blodsukkeret levde sitt helt egne liv, til tross for at jeg økte insulindosene veldig mye sammenlignet med hva jeg pleier. Jeg spiste mindre enn vanlig, noe som skulle tilsi at man ville ha trengt mindre insulin. Men all logikk legges tydeligvis til side når man har feber og er syk.

Grunnen til at blodsukkeret stiger og insulinbehovet økes uten grunn, er at kroppen produserer stresshormoner når man er syk. Dette er en slags forsvarsmekanisme kroppen setter i gang for å lege seg selv. Uansett hvor mye man forsøker å stresse ned, er det ikke mulig å styre. Stresshormoner øker blodsukkeret, rett og slett fordi det fører til utskillelse av glukose fra kroppens lagre. Dette er det viktig å vite om for en som har diabetes eller pårørende til en person med diabetes. Jeg husker godt at jeg ble tatt på senga av de høye blodsukkerverdiene jeg opplevde første gang jeg ble syk med feber etter å ha fått diabetes.

Ga opp kontrollen

Høstens influensa er den heftigste jeg har hatt siden jeg var barn, og dermed også før jeg fikk påvist diabetes. Derfor var det utrolig provoserende at det tok godt over en uke før insulinbehovet begynte og reduseres. Dette til tross for at jeg etterhvert klarte å komme meg ut i litt mer aktivitet enn bare å ligge rolig. Det hele endte med stor frustrasjon, og jeg ga rett og slett opp å holde god kontroll på blodsukkeret. Jeg måtte bare akseptere at det måtte ta den tiden det tok for kroppen å lege seg selv og komme tilbake til normalen.

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Tilbake til normalen

Selv om insulinbehovet kan øke drastisk under et sykdomsforløp, er det viktig å være klar over at det ikke vil være slik for alltid. Med andre ord vil man returnere til en mer normal situasjon med vanlig insulinbehov. En slik prosess kan både gå langsomt og tilpasse seg over tid, men også svært brått. Sistnevnte skjedde for meg. Plutselig sank blodsukkeret i løpet av èn natt etter at jeg hadde følt meg bedre i noen dager. Det var en litt skummel situasjon med tanke på hva som kan skje når man har føling. Om nettene kan det i tillegg være vanskeligere å kjenne at man har lavt blodsukker.

Annonse

Hvis jeg skal komme med et godt tips når formen begynner å returnere til normalen, så vil det være at man gradvis reduserer insulindosene igjen til det man satte før influensaen eller forkjølelsen oppstod. Kanskje man må akseptere noen netter med et noe høyere blodsukker enn man egentlig vil, i tillegg til at man muligens må foreta hyppigere målinger. Jeg tenker i det minste at slike ting må ofres kontra det å ryke på en kraftig føling.

Har du noen strategier for best mulig blodsukkerkontroll under sykdom?

LES OGSÅ: Hvordan reagerer kroppen på annen sykdom?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: