Ikke lev med bekymring for fremtiden

Ikke lev med bekymring for fremtiden

Sofia Segersson
Sofia ”Diabetesia” Segersson har hatt diabetes type 1 siden 2008 og er en velkjent stemme i den svenske diabetesverdenen. Sofia holder foredrag , er konsulent og blogger. Hun figurerer ofte i media, hun planlegger og arrangerer eventer og skriver også for Lev med diabetes
Publisert første gang: 04.12.22

Jeg vet at det både er lettere sagt enn gjort og klisjéfylt som bare det, men jeg vil si det likevel: En av de viktigste tingene jeg har lært i mine mange år med type 1 diabetes er at det er SÅ viktig å prøve å leve i øyeblikket. Å leve i dag, her og nå.

Det kommer ikke noe godt ut av å dvele ved det som har skjedd, det kan vi ikke endre på. Men bekymre deg heller ikke for fremtiden – det er bare å ta sorgene på forskudd.
Jeg er dårlig til å sette meg ned, ta en pause, puste rolig og ta inn det som skjer her og nå. Hvordan har jeg det? Hva tenker jeg på? Hvorfor tenker jeg på akkurat det? Hvordan føler jeg meg? Hvor kommer disse følelsene fra?


Annonse

Nei, i stedet sitter jeg ofte og tenker «Å, jeg må sette på en ny vask!» eller «Det stemmer – jeg må sende e-post om babysvømmingen før jeg legger meg». Jeg er en levende kalender med huskelister som nesten tyter ut av ørene mine. Det er en av mine absolutt sterkeste svakheter i livet. Hvis det går an å si det slik. Min manglende evne til å LANDE.


En balanse

Men etter at jeg fikk diabetes – og enda tydeligere, etter at jeg fikk datteren min – har jeg virkelig prøvd å bli bedre på det. Finne en balanse mellom planer, struktur, lister – og å trekke pusten, nyte øyeblikksbilder og tilstedeværelse.

Foreldrene mine har alltid sagt til meg og brødrene mine at vi må glede seg over alt det positive som kan komme til å skje. Ingen angrer på lykke de har følt på forskudd. Du angrer aldri på at du har gjort deg selv glad, gjør du vel? Men å bekymre seg for noe negativt som kan skje – det er å ta sorgene på forskudd. Og ingen vil vel gå rundt og være ulykkelige uten grunn?

ES OGSÅ: Komplikasjonene du ikke kan se

Fokuser på her og nå

Dette gjelder også for diabetes. Å leve med en kronisk, livslang sykdom kan virkelig tære på deg. På kroppen, selvfølgelig, men også på psyken. Må jeg gjøre alt og passe på alt dette … alltid? Ingen pauser, aldri fri? Vel, det er slik det er. Men – du trenger ikke å gjøre hele jobben I DAG. Så fokuser på det som er her og nå.


Annonse

Du vet jo faktisk ikke hva morgendagen vil bringe – så ikke ta sorgene på forskudd!

LES OGSÅ: Føler du tilhørighet med andre med diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: