Føler du tilhørighet med andre med diabetes?

Føler du tilhørighet med andre med diabetes?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 18.09.22

Jeg har hatt diabetes i 16 år. Jeg kjenner mange som har diabetes, likevel gjør det noe med meg når jeg møter nye mennesker med samme sykdom.

Jeg kjente få med diabetes type 1 da jeg fikk diagnosen august 2006. Jeg hadde en kompis som hadde hatt det siden han var liten. Jeg tok til meg alt av informasjon han ga meg og kontaktet han ganske ofte i begynnelsen. Etter hvert har jeg blitt kjent med mange som har diabetes, og har flere gode nettverk. For meg er det uvurderlig med disse nettverkene, særlig i utfordrende perioder.

Annonse

Når jeg møter nye med diabetes, føler jeg umiddelbart at vi har noe til felles som er en viktig del av livene våre. Sånn er det kanskje ikke for andre, men jeg blir fortsatt litt «satt ut» hvis jeg tilfeldig møter noen som har diabetes.

På date

I sommer var jeg på en typ «blind date». Jeg hadde chattet litt med fyren på forhånd, men visste ikke så mye om han. Vi skulle ta en kaffe en fredag ettermiddag i Oslo sentrum. Det var sommer og varmt ute. Jeg hadde på meg en kjole som dekket cgm´ en jeg har på overarmen. Han jeg var på date med hadde på seg en t-skjorte og shorts. En stund etter vi hadde møttes, så jeg at han hadde noe under t-skjorten på overarmen. «Har du diabetes?» datt det ut av meg uten å tenke gjennom hva jeg spurte om.

Og ja, han hadde diabetes. Han hadde både cgm og pumpe. Jeg ble ganske så entusiastisk. Hva er oddsen for å møte en med diabetes på date? Jeg er sjeldent på date, så oddsen er lav. Vi snakket en del om diabetes, og han var ikke «sjokkert» over at han tilfeldig var på date med en annen med diabetes. Det hadde han opplevd flere ganger. Men for meg var det første gang, og jeg sa også det til han. Til info så ble det med den ene daten med han ?

Ny nabo

I sommer har jeg flyttet til en annen bydel i Oslo. En sen kveld kom jeg hjem og parkerte bilen min i fellesgarasjen under leiligheten. Plutselig sa noen «hei» til meg i mørket. Jeg skvatt og ble satt ut i noen sekunder. Det viste seg å være en nabo jeg ikke hadde hilst på. Vi hilste på hverandre og småpratet om området og bomiljøet i oppgangen. Han fortalte så at han hadde slitt med vekta og tatt slankeoperasjon for et par år siden. Etter det hadde han utviklet diabetes og han viste meg sin cgm´´´´. Og det var samme cgm som jeg bruker!

Jeg viste min og begge synes det var veldig morsomt at vi brukte samme. Han hadde ikke hatt sin lenge og hadde en del spørsmål jeg kunne svare på. Det ble en hyggelig samtale og vi ble enige om å ta kontakt med hverandre dersom vi hadde behov for det.

Annonse

Skape nettverk

Jeg dyrker ikke min diabetes. Den er en del av hverdagen min, men skal ikke styre den. Enkelte dager kan være kjipe med diabetes og jeg kan ha behov for å lufte min frustrasjon. Da er det bedre å ta kontakt med noen som kjenner mine utfordringer, istedenfor venner og familie. Derfor er nettverkene jeg har med andre som har diabetes, utrolig viktige. Og jeg er åpen for å skape nye nettverk og bli kjent med nye mennesker med diabetes.

Kjenner du mange andre som har diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: