Full sjekk av helsen

Full sjekk av helsen

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 30.10.22

Gjennom noen vi kjenner, ble vi tipset om et privat tilbud som gjennomgår hele kroppen med ultralyd. På denne måten kan legespesialisten sjekke alt fra prostata, indre organer og viktige blodårer. For meg med diabetes type 2, føltes dette veldig trygt å få en gjennomgang på.

Selve undersøkelsen var ganske fort gjort, til tross for at alt ble grundig sjekket. Alt foregår på utsiden av kroppen, og det er hverken smertefullt eller ubehagelig på noen måte.

Annonse

Jeg må følges opp videre

Både jeg og kona tok full sjekk, og opplevde legen som var spesialist i radiologi, som trygg og profesjonell. Kona mi ble ganske raskt klarert, og hadde ingenting som måtte sjekkes opp videre. Jeg derimot, fikk beskjed om at jeg hadde «plakk» eller såkalte kalsifiseringer i noen av de viktige blodårene.

LES OGSÅ: Ville samfunnet være tjent med at diabetikere fikk støtte til trening?

Dette utgjør ingen umiddelbar fare, men det måtte sjekkes opp videre av en hjertespesialist. Vi med diabetes type to er jo generelt mer utsatt for hjerte- og karsykdom*. Derfor føles det betryggende at dette nå er oppdaget, og blir fulgt opp på riktig måte. Dette fant jeg dessuten ut at jeg kunne gjøre privat gjennom helseforsikringen min – dermed kan jeg komme i gang med behandling nesten med en gang.

LES OGSÅ: Visste du at mange med diabetes type-2 lider av søvnapné?

Glad det ikke var verre

Samtidig er jeg glad for at det ikke ble oppdaget noe mer alvorlig. Legen som undersøkte oss, kunne blant annet fortelle at av 3000 pasienter han hadde undersøkt det siste året, hadde han avdekket 100 krefttilfeller. Dette understreker jo hvor viktig det er å være litt føre var, og ta seg tid til å ta en ekstra helsesjekk. Både for oss med og uten diabetes.

Annonse

LES OGSÅ: Små og store ubehageligheter med diabetes type 2

*Kilde: https://www.legeforeningen.no/contentassets/3b48d01fe42340b7b4580d4e49aea3c0/hjerteforum-2.2021-8-diabetes-mellitus-og-hjerte-karsykdommer-bor-kardiologer-overta-behandling.pdf

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: