Ville samfunnet vært tjent med at diabetikere fikk støtte til trening?

Ville samfunnet vært tjent med at diabetikere fikk støtte til trening?

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 16.01.22 | Sist redigert: 04.01.24

Hvordan ville totalkostnaden for samfunnet sett ut dersom vi diabetikere fikk støtte til mer enn medisinene vi bruker?

Det dreier seg som regel mest om å unngå sukker, men mange har jo erfart at blodsukkeret kan endres/kontrolleres med for eksempel trening. Jeg har ikke noen spesiell kunnskap om dette temaet. Likevel har jeg gjennom mange år sett at hvis jeg måler før jeg trener eller går an litt lang tur, så er blodsukkeret absolutt lavere når jeg måler etter at jeg er ferdig. Jeg kjenner diabetikere som forsøker å kontrollere blodsukkeret stort sett med streng diett og trening, men jeg hører at det er veldig vanskelig å klare seg uten medisinering.

Annonse

LES OGSÅ: Treningsmotivasjon – å fokusere på helsa fremfor utseendet

Blir dyrere å være diabetiker fra nyttår

Fra nyttår blir det dyrere å være diabetiker, ettersom egenandelstaket øker med 461 kroner i det nye statsbudsjettet. Det vil si at medisiner blir hele 18,7% dyrere. Dette gjelder selvfølgelig for alle, ikke bare for oss med diabetes.

Burde helsemyndighetene tilby trening på blå resept for diabetikere? Jeg for min del er så heldig at jeg bor et sted med gode turmuligheter, og jeg har både en kompis og hund i nabolaget som gjerne blir med meg på tur. Men jeg må innrømme at av og til er dørstokkmila lang. Hvis været er dårlig eller jeg føler meg litt sliten, så er det mer fristende å ta en tur på hobbyrommet. Da ville en fast avtale med et treningssenter være positivt. Noe jeg måtte stille opp på uansett vær. For meg er jo ikke målsettingen å kjøre hard trening, men å komme i en normalt god form, samtidig som jeg får ned blodsukkeret. 

LES OGSÅ: Blodsukkeret som motivasjon for å trene

Koster samfunnet dyrt

Jeg tror ikke jeg er den eneste som opplever dette. Komplikasjoner og senskader hos diabetikere koster samfunnet store summer hvert eneste år. Derfor er det godt mulig at trening på blå resept for diabetikere ville vært positivt. Ikke bare for den enkelte diabetiker , men også samfunnsøkonomisk.

Annonse

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 2

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: