Tør jeg bli gammel?

Tør jeg bli gammel?

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 21.08.22 | Sist redigert: 29.08.22

Det har vært en del på sosiale medier om hvordan folk med diabetes blir medisinsk behandlet på for eksempel sykehjem. Det er ikke særlig oppløftende! Og behandlingen er i mine øyne veldig utdatert og ikke verdig.

Har fulgt nøye med på denne debatten. Flere sykepleiere har stått frem med at de nekter å gi den behandlingen som er satt opp til eldre på institusjoner, da de mener det er feil behandling. Det gis insulin etter, i mine øyne, rare beregninger og helt ut av det blå. Det er ikke individuelt tilpasset.

Annonse

Hva når jeg blir gammel?

Hvordan vil det være i helsevesenet når jeg blir gammel da? Jeg bruker pumpe, teller karbohydrater osv. Vil jeg fortsatt få samme behandling om jeg havner på et sykehjem eller må ha hjemmehjelp på mine gamle dager?

Egenbehandling 24/7

Jeg behandler min egen diabetes 24/7 så lenge jeg er frisk og kan gjøre det. Men hva skjer når jeg blir gammel og kanskje vil trenge hjelp til behandlingen? Det er skremmende og meget provoserende i tillegg til at dette burde da aldeles ikke ha vært en debatt man skulle komme over.

LES OGSÅ: Typiske spørsmål jeg får rundt diabetes

Lite kunnskap

Helsepersonell som kan komme i kontakt med pasienter som har diabetes burde til enhver tid ha vært opplært i de ulike behandlinger og utstyr som finnes. Det kan ikke være slik, at når en med diabetes vil trenge hjelp til egenbehandling, så får de et dårligere tilbud på bakgrunn av lite kunnskap hos helsepersonell!

Ikke så viktig lenger?

Tanken har slått meg; jeg er kanskje ikke så viktig når jeg blir gammel? Nei, kanskje ikke for helse-Norge. Men for mine nærmeste er jeg utrolig viktig! Skal jeg få forkortet livet mitt fordi helsepersonell ikke kan behandle min sykdom individuelt ut fra mine forutsetninger?

Annonse

Jobber hardt!

Her har jeg hele mitt liv jobbet hardt, og da mener jeg hardt for å få et godt liv med diabetesen min! Så må jeg kanskje oppleve på mine gamle dager at jeg ikke får tilpasset behandling av egen diabetes. Noe som både vil gjøre meg i dårlig form og i verste fall få et fatalt utfall på grunn av lavt eller høyt blodsukker.

Det må skje noe!

Det er så sykt skremmende og jeg kjenner i skrivende stund at her må det skje noen endringer! Helsepersonell, og da mener jeg alt av helsepersonell som har, og vil ha med diabetes å gjøre, ikke burde hatt lov til å behandle noen for denne sykdommen før de var opplært individuelt på hver enkelt pasient.

LES OGSÅ: Er det flaut å ha diabetes?

Individuell behandling

Man kan ikke gi samme behandling til alle med diabetes. Jeg har brukt alle mine år med egen diabetes sykdom for å forstå dette, hvor utrolig forskjellige vi er, vi som har diabetes. Vi reagerer på ulike ting, alt fra mat, stress, søvn, dagsform, sykdom – ja, absolutt alt. Hvordan kan da helse- Norge ha en så dårlig diabetes behandling når folk blir gamle og trenger hjelp? Helse-Norge trenger opplæring for å kunne gi hver enkelt diabetes pasient den individuelle behandlingen mange av oss har brukt hele livet på! Dette er en sak som må tas tak opp NÅ! Jeg vil ikke være redd for å bli gammel og ha det som en bekymring!

LES OGSÅ: Jeg har ikke «sukkersyke», jeg har diabetes type 1

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 1 tilbakemelding
Del: