Spørsmål jeg får om min diabetes type 2

Spørsmål jeg får om min diabetes type 2

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 28.08.22

Jeg har jo hatt diabetes i mange år og familie og venner er godt kjent med at jeg har denne sykdommen. Men av og til dukker det opp spørsmål fra folk jeg kanskje ikke kjenner så godt. Et av disse er «hva jeg tror årsaken er til akkurat jeg er rammet?» 

I mange tilfeller så skrives det jo at overvekt og dårlig livsstil kan være utslagsgivende. Siden jeg er slank og har en normal aktiv livsstil så burde jeg jo ikke være i faresonen. Men dessverre viser det seg at for noen så er diabetes 2 arvelig betinget. Med to brødre som også har diabetes 2, ligger nok dette til min familie. 

Annonse

Er det lov å spise kake?

Andre spørsmål som dukker opp er f.eks. om jeg savner tiden før jeg fikk diabetes? Til dette kan jeg svare at noen ganger gjør jeg det. Spesielt i situasjoner hvor det er store dessertbord og mange flotte kaker. Men man lærer seg til å leve med det, og et kakestykke i en slik situasjon er jo heldigvis lovlig. Bare det ikke blir hver dag. Og så er det heller ikke nødvendig å ta det største stykket med marsipankake. 

LES OGSÅ: De 10 mest stilte spørsmålene jeg får om diabetes type 1

Av og til møter jeg noen som akkurat har fått diabetes 2, og de spør om jeg har noen gode tips for å håndtere sykdommen best mulig. Til disse sier jeg gjerne at vær streng med deg selv i den første tiden, unngå så mye sukker som mulig og mål blodsukkeret ofte. Etter hvert blir du kjent med sykdommen og hvordan kroppen din reagerer, da er det mye lettere å tilpasse. 

LES OGSÅ: Trening med diabetes type 2

Hva med drikke?

Når samtalen kommer inn på hva man kan og ikke kan spise, så synes jeg ikke så mange snakker om drikke. Vann er jo selvfølgelig veldig viktig, og brus uten sukker er helt ok. Men jeg synes det sjelden er snakk om øl og alkoholholdig drikke. Hvis man sjekker litt så ser man fort at øl ikke er særlig bra å drikke. Både vanlig øl og en god del viner inneholder mye sukker. Personlig vil jeg heller spise godt, og velger derfor heller en liten dessert fremfor øl eller vin, men i de tilfeller jeg nyter alkohol til maten, holder jeg det til ett glass. 

Annonse

Jeg kommer tilbake med enkelte andre ting jeg blir spurt om fra andre som ikke har hatt sykdommen så lenge i et senere innlegg.

Hva opplever du at folk spør om rundt diabetes type 2?

LES OGSÅ: Er balansen din i orden?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: