Kjøp og salg påvirker blodsukkeret

Kjøp og salg påvirker blodsukkeret

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 09.07.22

De siste månedene har jeg kjøpt leilighet og klargjort hus for salg. Det har påvirket blodsukkeret mitt.  

De siste månedene har vært hektiske for meg. Før jul bestemte vi oss for å selge huset og etter det har mye tid gått til forberedelser til salg og visninger på nytt sted å bo. Jeg kjenner på indre stress og uro og har også brukt mye energi på å fikse i huset til visning. Blodsukkeret har vært til tider vanskelig å håndtere og regulere.

Annonse

Uforutsigbart

Når man har mye å gjøre, er et ustabilt blodsukker lite velkomment. Ikke nok med at man har masse som skal fikses og ordnes, i tillegg til bekymringer for kjøp og salg. Diabetesen tar aldri fri. Den må pleies som før, uansett om man har mindre tid. Disse månedene har det vært mye opp og ned i blodsukkeret og jeg tror garantert at det er mitt stress og høye tempo som påvirker det. Jeg prøver å holde på gode rutiner med trening, mat og søvn. Men det hjelper ikke alle dager.

LES OGSÅ: Stigmaer rundt diabetes: – «Men du ser jo frisk ut!»

Indre uro

Jeg har erfart at indre uro og stress kan påvirke blodsukkeret minst like mye som fysisk stress. Jeg får høyere puls og blodsukkeret blir mer ustabilt. Jeg har snakket med andre med diabetes som sier de har store problemer med å få blodsukkeret ned når de har indre uro. Med meg kan det gå begge veier og er helt umulig å forutsi. Derfor er det viktig å måle nøye i disse periodene. Likevel kan det være utfordringer med å få det ned eller opp. Og tankene kan jeg ikke skru av. Disse periodene synes jeg er veldig krevende, og dem har det vært mange av de siste månedene. Resultatet blir å ta det med ro, avlyse planer og «jobbe med» blodsukkeret 100 %.

Fysisk stress

Vi har fikset huset for visning og salg, og det har vært en STOR jobb. Hele huset har blitt beiset, overflater innvending malt og ikke minst en massiv opprydding. Vi har holdt på neste hver helg etter jul frem til visning i mai. Jeg tror jeg har ny rekord i antall lave blodsukker i denne perioden. Både natt og dag. Jeg liker å være aktiv, men fysisk arbeid som maling har påvirket mitt blodsukker enormt. Ofte har jeg spist tre ganger per natt som igjen påvirker nattesøvn og energien dagen etterpå.

LES OGSÅ: Finner DU noe positivt med dette året?

Annonse

Ser fremover

I sommer skal jeg flytte og pusse opp ny leilighet. Det blir krevende, men det blir bra når jeg blir ferdig med alt jeg har tenkt å gjøre. Jeg vet det blir en utfordrende sommer også for blodsukkeret, men nå føler jeg at jeg har god erfaring i og med at det har vært uforutsigbart i hele år. Jeg er ikke redd, men håper bare at energien er tilstedeværende slik at jeg får fikset alt jeg vil. I noen perioder må vi med diabetes tåle at det er forutsigbart. Det er en del av sykdommen.

LES OGSÅ: Det koster å være kronisk syk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: