Pass på å velge gode sko til treningen!

Pass på å velge gode sko til treningen!

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 22.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Har du nettopp begynt å trene, eller gjenopptar treningen etter en lengre pause? Derfor er det så viktig å prioritere godt fottøy!

Dersom du er en av de som ikke er så flink til å holde på gode treningsvaner gjennom hele året, kan det være grunn til å se på hvilke detaljer du kan endre på som forhåpentligvis kan hjelpe deg til å holde dampen oppe. Uansett hvilken treningsform du bruker tid på eller foretrekker, er sko noe av det viktigste.

Annonse

Ta vare på bein og føtter

Jeg kommer ofte innom ulike senkomplikasjoner når jeg skriver om mulige konsekvenser av å ha en sykdom som diabetes. Det er ikke alltid vi kan styre senkomplikasjonene. Og selv de med en svært godt regulert sykdom kan rammes av ulike problemer etter mange år som kronisk syk.

Likevel er det en rekke ting vi kan gjøre for å forebygge best mulig mot eventuelle tilleggslidelser. Vi vet at bein og føtter er ekstra utsatt for senkomplikasjoner ved diabetes. Dette er også et av de vanligste stedene å oppleve ytterligere plager. Nettopp derfor er det viktig å alltid ha på seg gode sko og godt fottøy som man trives i.

Dette kan være enklere sagt enn gjort. Jeg tror det er viktig å sette av litt tid og krefter til å finne gode sko som passer akkurat for deg. Dette gjelder særlig ved trening. Økt aktivitet, som for eksempel løping, sliter mer på føttene enn vanlig hverdagslig bevegelse. Selv har jeg noen tær som er svært slitt og ikke ser ut i måneskinn. Men heldigvis sjekker jeg føttene mine regelmessig hos fastlegen. Derfor vet jeg at “skadene” kommer av at jeg er en ivrig løper, heller enn at det er risiko for å utvikle senkomplikasjoner.

LES OGSÅ: En klassisk og effektiv kondisjonsøkt

Mine favoritter

For å finne en sko som passer godt for deg, er det lurt å oppsøke en spesialist. Når det er snakk om trening og aktivitet, vil jeg anbefale deg å gå til en anerkjent sportsbutikk. Gjerne en av de som er utstyrt med tredemøller, slik at du får testet skoene skikkelig. Det finnes svært mange dyktige mennesker som jobber i slike forretninger, i tillegg til at de benytter seg av analyseverktøy som kan se på fot-stillingen din når du tråkker og er i bevegelse. Dette gjør det veldig mye enklere å finne en skreddersydd sko for deg.

Annonse

Selv har jeg ulike favoritter avhengig av hvilken aktivitet jeg bedriver. Og jeg tenkte å komme med noen anbefalinger eller tips som du kan ta med deg videre når du skal finne en god treningssko. Det er viktig å påpeke at dette er mine favoritter ut fra min fot-stilling. Og jeg har prøvd og feilet med en rekke sko før jeg har funnet de jeg trives skikkelig i.

LES OGSÅ: Blodsukkeret som motivasjon for å trene

Hoka

Etter flere år med testing har jeg endelig funnet mine favorittmerker. Hoka er et av dem. Dette er et merke det har vært mye reklamert for i Norge de siste årene, og skoene deres har blitt veldig kjent. Jeg tør påstå at de aller fleste har hørt om merket, ettersom de sponser en rekke toppidrettsutøvere som figurerer på TV.

Etterhvert som merket har utviklet seg, har det også kommet mange ulike modeller av skoen. Noe som har gjort at jeg naturlig nok ikke har fått testet ut alle. Hoka-skoene er ekstra kjent for å ha ekstremt god demping og en kraftig såle. Noe som egner seg bra for de som måtte slite med vonde knær, hofter eller ankler.

Jeg er veldig glad i å gå på tur og å være hverdagsaktiv. Det er tross alt denne typen bevegelse som er den viktigste for helsa generelt. Hoka sin mest solgte modell, Clifton, har jeg selv har hatt noen par av opp igjennom. Den fornyes stort sett hvert år. Selv kjøpte jeg meg Hoka Clifton 8, som var den forrige høstens bestselger, ifølge dem selv. Dette er en allround-sko som passer til det meste. Jeg bruker den som nevnt til all mulig aktivitet som har nokså lav intensitet.

Hoka har også andre modeller som er mer egnet til intensiv trening, som for eksempel løping. Her har jeg selv gått til innkjøp av modellen som heter Hoka Rincon 3. Dette er en enda lettere modell enn Clifton. Man får mange av de samme fordelene med god demping, men føler at man har enda mer fart i beina med en slik modell. Altså perfekt for løping med høyere intensitet.

Nike

Løpesko fra Nike er stort sett alltid en sikker vinner. Her finner man noe for enhver smak, enten man er nybegynner eller en mer erfaren løper. Fra Nike har jeg valgt å gå for en av toppmodellene som brukes mye i lengre distanser som halvmaraton og maraton. Dette er en sko man nok burde være ganske erfaren for å få glede og nytte av. Dersom du er en ivrig løper på godt mosjonsnivå, anbefaler jeg virkelig å gi dem et forsøk! Her får man en unik løpeopplevelse. Modellen heter Nike Air Zoom Next Tempo % og er vanvittig lett og god på foten.

Er du derimot en person som foretrekker styrketrening, har Nike en kjempegod variant også her. Forskjellen fra løpeskoene er at disse har en lav og rett såle, noe som gjør at man får god kontakt med underlaget ved tunge løft. Det blir enklere å løfte “gjennom” foten, som det så fint heter. Denne modellen heter Nike Metcon og kan anbefales om du holder på med styrke, crossfit eller andre lignende aktiviteter.

Å velge riktige og gode sko for deg er altså svært viktig for å ta vare på beina. I tillegg til dette mener jeg at treningen blir morsommere, da noe så enkelt som et par sko kan gi ekstra motivasjon. Pass på å prioritere gode sko til treningen din!

LES OGSÅ: Slik kan også du bli glad i fysisk aktivitet

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: