Jeg bærer sensoren min med stolthet

Jeg bærer sensoren min med stolthet

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 08.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

En hvit «dings» på armen er det eneste synlige beviset på at jeg har diabetes. Før skjulte jeg den for alt det var verdt. Nå bærer jeg sensoren med stolthet.

Det tok meg mange år å akseptere at jeg har diabetes type 1. Ikke skam, men å være til bryderi for andre og at andres forutinntatthet og uvitenhet om «sukkersyken» skulle påvirke deres syn på meg. Jeg satt sprøyter og målte blodsukkeret i det skjulte. Og fikk jeg føling sammen med andre tilstede gikk jeg helst på toalettet og spiste slik at ingen skulle se meg.

Annonse

Da jeg fikk kontinuerlig blodsukkermåler (CGM) var det viktig for meg å plassere den et sted på kroppen der den ikke var synlig. På sommeren var dette vanskelig og jeg trodde alle så på meg når jeg lå på stranden i bikini. Heldigvis har jeg kommet lengre i dag. Ja, CGM er et synlig bevis på at jeg er kronisk syk. Men også et bevis på at jeg tar ansvar for sykdom og at det finnes hjelpemiddel som gjør at jeg kan leve godt med diabetes.

Alle har sitt

Jeg har selvsagt blitt eldre og det er andre ting i livet som både er større og viktigere enn min diabetes. Alle har noe å stri med og utfordringer som både er synlig og usynlige. Og at jeg får spørsmål om «dingsen» jeg har på armen, kan være en inngang til å snakke om diabetes og forklare hvordan det er mulig å ha et godt liv til tross for den.

Her er yngre generasjoner mer åpne og forståelsesfulle, da eldre kan være farget av hvordan man så på diabetes type 1 før. Da var hjelpemidlene dårligere og behandlingen mer komplisert. Jeg husker selv skrekkhistorier jeg ble servert da jeg fikk diabetes for 16 år siden. Jeg hører sjelden om dem nå, og årsaken til det tror jeg er fordi hjelpemidlene er bedre.

LES OGSÅ: Jeg har sluttet å måle blodsukkeret

Med CGM på catwalken

Modellen Lila Moss vakte oppsikt da hun i fjor bar sin insulinpumpe godt synlig på catwalken. Hun er en av verdens største modeller og datter av supermodell Kate Moss. Hun fikk mye positiv oppmerksomhet for å bære den så synlig, og personer over hele verden med diabetes type 1, hyllet henne for hennes åpenhet.

Annonse

Disney viser vei

I år kom verdens første tegnefilm der to av karakterene synlig har diabetes type 1. En av dem har insulinpumpe og en annen har sensor. Diabetes er ikke et tema i filmen, men ved å ha med karaterer som har diabetes uten at det gjøres et nummer ut av det, viser Disney med denne filmen at barn med diabetes kan være som andre barn.

LES OGSÅ: Når teknikken svikter

Fellesskap

Å bli mer trygg på diabetesen og hvilken rolle den skal ha i mitt liv, har blitt mer tydelig for meg jo eldre jeg har blitt. Jeg har fått et stort og godt nettverk med andre som har diabetes. Og det har også hjulpet på i forhold til trygghet i egen sykdom. Jeg er likeperson i Diabetesforbundet og snakker med andre som har større utfordringer enn det jeg har. Selvsagt har jeg dårlige dager der jeg er drittlei diabetes. Men jeg vet at det er kun jeg selv som kan snu den tankegangen og prøve å fokusere på alt det som er positivt i livet. Vi er tross alt heldige som lever med diabetes i dag og ikke for femti år siden.

LES OGSÅ: Elsk-hat forhold til sensorvarsler

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: