Fem tips når du skal spise på restaurant

Fem tips når du skal spise på restaurant

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 01.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg er glad i å spise ute. Særlig nå som Norge har åpnet opp igjen benytter jeg meg ofte av å nyte et måltid ute med familie eller venner. Jeg har hatt noen dårlige opplevelser i forhold til å spise ute og blodsukkeret. Jeg vil gjerne ha en viss peiling på hva jeg spiser, også ute på restaurant. Derfor har jeg noen kjøreregler jeg ofte forholder meg til så langt det lar seg gjøre.

1. Sjekk menyen på forhånd

Dersom jeg vet hvor jeg skal spise før jeg går ut, sjekker jeg alltid menyen på forhånd dersom det er mulig. I tillegg til at jeg er treg på å bestemme meg, liker jeg å vite hva jeg kan velge mellom som er godt og som samtidig er gunstig for blodsukkeret. Særlig når jeg skal spise lunsj, kan det fort være brødmat på menyen. Jeg spiser ikke brød, og vil gjerne at det skal serveres alternativer som ikke påvirker blodsukkeret alt for mye. Stort sett går dette veldig fint.

Annonse

2. Spør hva maten inneholder

Er jeg usikker på hva maten jeg vil bestille inneholder, spør jeg alltid servitøren. Jeg har opplevd for mange ganger at maten har inneholdt skjult sukker eller karbohydrater. Derfor spør jeg ALLTID hva maten inneholder selv om det ut i fra menyen skal være selvsagt.

LES OGSÅ: Sunn mat for travle dager

3. Be om mer grønnsaker

Grønnsaker og salat er sunnere enn brød og for eksempel pommes frites. Mange steder serveres potet, ris og pasta sammen med hovedrett. Jeg pleier alltid be om grønnsaker og salat istedenfor. Og jeg kan ikke huske at det har vært et problem samme hvor jeg har spist.

LES OGSÅ: Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kosten?

4. Kjøp drikke på flaske

En av mine største skrekksenario, er å kjøpe sukkerfri brus, men å få sukker med brus. Jeg vet det har skjedd med mange som har diabetes og det kan få alvorlige følger. Derfor er jeg skeptisk til brus fra dispenser og ønsker helst å få brus i flaske eller boks som jeg heller opp i selv. Når det gjelder alkohol pleier jeg å be om vin med lite sukker. Dersom servitøren ikke har kunnskap om innholdet i vinen, ber jeg om å få se vinkart eller flasken. Jeg har et par apper som raskt kan gi meg svar på sukkerinnholdet.

Annonse

5. Få saus og dressing ved siden av

Saus og dressing er for mange et must når man er ute og spiser. Jeg spør som alltid hva saus inneholder, og får jeg svar at det er lite sukker i den, stoler jeg på det. Men stort sett ber jeg om å få saus og dressing ved siden av maten slik at jeg selv kan regulere hvor mye jeg skal ta. Jeg kjenner kjapt om den inneholder mye sukker eller honning og da er jeg mer forsiktig.

LES OGSÅ: Slik gjør du hverdagsmaten sunnere

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: