Jeg vil lære mer for å leve bedre

Jeg vil lære mer for å leve bedre

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 30.01.22

Høsten 2021 valgte jeg å sette meg på skolebenken. Først og fremst for å lære mer om hvordan mat kan påvirke helsen og min diabetes.

Det er aldri for sent å lære, har jeg hørt. Så når en venninne spurte om vi skulle ta deltidsstudiet «Ernæring og fysisk aktivitet» sa jeg kjapt ja. Jeg er opptatt av mat og liker å holde meg i form, så studiet virket perfekt for meg. Jeg kan mye, men har ikke «papirer» på hva jeg kan. Dessuten vil jeg gjerne lære mer om hva mat og trening har å si for kroppen vår.

Annonse

Livsstil

Jeg har lært at det er mye man selv kan gjøre for å forebygge alvorlig sykdom og utvikling av sykdom. Hva vi spiser har mye å si og ved å ta bevisste kostholdsvalg kan vi påvirke vår helse. Faktisk er mat viktigere enn fysisk aktivitet dersom du vil ned i vekt. En god og sunn kombinasjon av de to er selvsagt best. Og en diett er ikke fasiten, men en livsstilsendring dersom du vil gjøre endringer i kosthold eller fysisk aktivitet.

LES OGSÅ: Mine beste tips til hvordan leve godt med diabetes

Kontroll

Det første man bør gjøre dersom man vil få kontroll over hva man spiser, er å føre en logg over måltider. Også småspising og mellommåltider bør tas med. Det kan være masse usunt i lite mat og for å få en totaloversikt, bør alt man spiser loggføres. Dette bør gjøres over noen dager der man spiser det man normalt spiser.

Det finnes mange kostholdseksperter som kan hjelpe deg med å se om det du spiser er sunt og hvordan du kan gjøre enkle grep for å spise sunnere. For meg var oversikten en a-ha-opplevelse og har hjulpet meg til å gjøre små grep for å spise sunnere. Du kan for eksempel spise veldig store mengder for å oppnå samme kalorier som for eksempel chips og sjokolade. Og det er så mye sunnere for kroppen! Samtidig skal det være lov å kose seg, men med måte.

LES OGSÅ: Godta at du har diabetes

Annonse

Livsstilsykdom

Mange sykdommer kan forebygges og bli bedre med riktig kosthold og fysisk aktivitet. Trenger man hjelp til dette og ikke greier det på egenhånd, kan man få hjelp fra fastlege eller private aktører. Selv har jeg benyttet meg av ernæringsfysiolog på poliklinikken jeg går til. Det har vært nyttig for å komme i gang. Likevel føler jeg at den største jobben må jeg selv gjøre. Jeg har økt min kunnskap for å vite enda mer om hva som er bra for meg. Og man trenger ikke studere for å vite mer om hva som er bra for deg. Det finnes masse nyttig og god informasjon på internett.

Aldri utlært

Diabetes er en sykdom som er langt fra konstant. Den endrer seg med alderen og opptrer langt fra likt i like situasjoner. Men for meg har det vært en stor fordel å vite mest mulig om hva jeg kan gjøre for å leve best mulig med min diabetes. Og det er ikke bare å vite mer om selve sykdommen, men hva som påvirker den og hva jeg kan gjøre for å leve best mulig. Derfor trenger jeg kunnskap og påfyll. Det kommer ny forskning stadig vekk og erfaringer fra andre er også nyttig. Jeg kommer aldri til å stoppe og suge til meg kunnskap som er nyttig for meg, selv om jeg ikke har som mål å etterleve alt.

Hvordan oppdaterer du deg selv for å leve best med din diabetes?

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: