Pause fra Pumpe og CGM – på godt og vondt

Pause fra Pumpe og CGM – på godt og vondt

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 11.08.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har de siste årene brukt pumpe og CGM (kontinuerlig blodsukkermåling) hver eneste dag for behandling av min diagnose. De foregående ukene valgte jeg å ta en pause, og gå tilbake til behandling med penn og vanlig blodsukkermåling.

På den ene siden har det vært befriende og ikke hele tiden sjekke blodsukkerverdiene mine på pumpen. Samtidig hadde jeg aldri klart å ha god kontroll i det lange løp hvis jeg skulle gått tilbake til penn og måler.

Annonse

Hva er blodsukkeret nå?

Jeg har blitt vant til at det bare er å ta opp pumpen fra lommen for å sjekke blodsukkerverdiene. Uten CGM må jeg derimot måle for å vite hva blodsukkeret mitt er. Det har vært både frustrerende og frigjørende på samme tid.

Til vanlig vil jeg si at jeg sjekker pumpen minst 3894 ganger hver eneste dag (ja, jeg overdriver, men det sjekkes ofte). Og jeg setter et stort antall korreksjonsdoser for å “optimalisere” blodsukkerverdiene så langt det lar seg gjøre. De siste ukene har jeg kun sjekket verdiene før jeg har spist ett måltid. Og innimellom hvis jeg har følt på kroppen at verdiene kunne være høye eller lave.

Til tider har det vært overraskende gode resultater. Jeg har hatt god kontroll og sjelden vært over 10-tallet. På tross av dette har jeg målt blodsukkeret og hatt verdier opp mot 13 uten at jeg har følt det på kroppen. Det er disse målingene som gjør at jeg opplever å trenge CGM i hverdagen.

LES OGSÅ: Nytt liv med CGM

Bedre kontroll – på godt og vondt

Den kontinuerlige blodsukkermålingen gir meg helt klart bedre kontroll enn når jeg behandler min diagnose med penn og blodsukkermåler. Jeg bruker derimot mye mer tid på behandling, og sjekker blodsukkeret svært ofte. I tillegg til dette kommer vibrering fra pumpen når verdiene er høye eller lave, ved lavt batteri, lite insulin i reservoar og så videre. Uansett om innstillingene er satt slik at jeg skal få minst mulig varslinger, skjer det relativt ofte at pumpen blir sjekket på grunn av vibrasjon eller andre grunner.

Annonse

Uansett om jeg opplever at det krever mer jobb med kontinuerlig blodsukkermåling og pumpe, så føler jeg at det er verd det. Jeg vil leve et langt og godt liv. Og for at det skal bli en realitet kreves det god kontroll på blodsukkeret.

De negative sidene ved at det er mer jobb kompenseres av at jeg opplever å ha bedre kontroll på blodsukkeret gjennom hverdagen. Det er lettere å sjekke blodsukkerverdiene, sette korreksjonsdoser, eller stoppe tilførselen av insulin når det er nødvendig.

LES OGSÅ: Ekstra byrde med pumpe og CGM?

Hvordan behandler du din diabetes type 1?

Uansett hvordan du selv behandler din diagnose, tenker jeg at det viktigste er å være fornøyd med behandlingshjelpemidlene du har tilgjengelig. Hvis du per dags dato opplever å ha en form for behandling som ikke fungerer, anbefaler jeg å ta kontakt med diabetessykepleier eller lege. Det finnes flere tilgjengelige behandlingsverktøy der ute. Og hvis du opplever å være i en situasjon hvor ikke behandlingen fungerer, er det verdt det å prøve noe annet!

For min egen del fungerer absolutt pumpe og CGM best. Det er mye arbeid, men jeg har god kontroll og opplever mestring gjennom hverdagen.

LES OGSÅ: Skummel opplevelse med føling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: