Hvordan diabetes har påvirket synet mitt

Hvordan diabetes har påvirket synet mitt

Knut Lorentzen
Jeg heter Knut Lorentzen og er 72 år gammel. Jeg bor på Harestua med kona mi. Vi har to voksne barn, og to barnebarn. Jeg har diabetes type 2, og er opptatt av hvordan man kan leve best mulig med dette. Jeg interesserer meg også for hvordan man kan forebygge følgesykdommer av diabetes.
Publisert første gang: 19.08.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Allerede like etter at jeg hadde fått diagnosen diabetes erfarte jeg at sykdommen hadde betydning for synet mitt. Jeg har hatt behov for briller i hele mitt voksne liv og har gått regelmessig til synstest og øyelege.

Men etter at jeg begynte med en svak medisinering for å få kontroll på sykdommen, så fikk jeg også problemer med synet. Styrken på brilleglassene passet plutselig ikke lenger, og jeg syntes at jeg fikk dårligere syn.

Annonse

En periode var jeg til hyppige kontroller hos min optiker og jeg måtte stadig endre brilleglassene. En slitsom og stressende periode. Heldigvis stabiliserte det seg etter hvert, men min optiker forklarte meg at diabetes er en av de mest alminnelige årsakene til synsproblemer.

LES OGSÅ: Min firbente diabetesmedisin

Kan føre til blindhet

Sykdommen påvirker små blodkar i øyet, noe som skader netthinnen og dermed synet. Hvis det ikke blir behandlet kan det føre til betydelig svekkelse av synet, og i verste fall blindhet.

Nå har jeg hatt diabetes i 25 år, og i løpet av en to-ukers periode har jeg nå fått begge øynene  operert for grå stær. Om det hadde kommet uansett diabetes eller ikke er vanskelig å si, men operasjonen på begge øynene gikk fint. Det var helt uten smerter. Selve operasjonen tok ikke mer enn 10-15 minutter og er absolutt ingenting å grue seg til. 

LES OGSÅ: Min venn blodsukkeret

Annonse

Slitt med dobbeltsyn

Jeg har slitt litt med dobbeltsyn i to-tre år og jeg håper at dette nå går over. Jeg har spurt til sammen fire øyeleger om hva dobbeltsynet kommer av og om det kan fjernes eller reduseres. Men det svaret jeg har fått er omtrent slik: «Det kan være så mye…». 

Så langt ser det i hvert fall ganske lovende ut, og jeg har et håp om at synet mitt vil holde seg bedre så lenge jeg passer på diabetesen min. 

LES OGSÅ: Jeg er vaksinert – hva nå?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: