Speltlomper

Speltlomper

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 30.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Speltlomper er supergodt med pålegg på, og kan gjerne erstatte brødskiva i lunsjen.

Karbohydrater: ca 13 g per 100

Dette trenger du:

2 kg kokt potet

Annonse

1,5 dl kremfløte (37% fett)

1,5 dl fullfet rørosrømme

25 g smeltet rørossmør

1 strøken ss salt

Ca 2,5 dl siktet speltmel

Annonse

3 ss vann

Tips! Konsistensen på mel og poteter kan variere mye, og du kan måtte justere mengde mel eller væske. Deigen skal bli så fast at du får kjevlet den tynt, men det skal ikke være så mye mel at lompene blir tørre.

Slik gjør du:

  1. Kok helst potetene kvelden i forveien. De bør være kalde, ellers har deigen lettere for å bli klissete.
  2. Kjør potetene gjennom kvern eller press de gjennom en sikt.
  3. Smelt smøret
  4. Bland poteter med resten av ingrediensene og kna deigen til den er smidig.
  5. Del deigen i passe størrelse, lag små runde boller. 
  6. Bruk mel på deigen og kjevle tynne lomper som du steker på takke eller stekepanne på høy temperatur. De skal stekes i tørr panne. Grunnen til at du må ha høy varme er at de lettere blir tørre hvis det ikke går fort nok.
Foto: Hanne Storhaug Jensen

Tips! Trikset er å bruke nok mel til at deigen ikke klistrer, men ikke så mye at det blir masse mel på de ferdige lompene. Du kan ev børste eller blåse bort overflødig mel. Et gammelt husmorstriks er å  bruke nylonstrømpe over kjevla for å unngå at deigen henger fast.  

Etterhvert som lompene blir ferdige legger du de oppå hverandre under et klede for at de ikke skal bli tørre. Lompene som ikke spises samme dag kan fryses eller legges lufttett i kjøleskap.

Foto: Hanne Storhaug Jensen

PRØV GJERNE: Toast av speltlompe

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 2 tilbakemeldinger
Del: