Trugetur og lavt blodsukker

Trugetur og lavt blodsukker

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 10.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

I vinter testet jeg en ny aktivitet som jeg aldri har prøvd før, og som virkelig slo an. Trugetur!

Jeg holder meg vanligvis til skiløypene om vinteren, men treningen uteblir ofte ettersom jeg har to trekkhunder som drar meg nesten hele veien. Jeg er glad i å gå på ski alene også, men valgte å kjøpe meg truger. Slik kan jeg ta meg fram til plasser som ikke er like enkle å komme fram til med ski. Jeg hadde aldri testet det før jeg kjøpte de, men gjettet meg fram til at jeg kom til å like det, og at de var enkle i bruk.

Annonse

Ikke så enkelt

Jeg tok litt feil når jeg trodde trugegåing var enkelt. I begynnelsen var det ikke det. Jeg følte jeg gikk som en bredbent and, og tråkket ofte slik at trugene traff hverandre. Det tok også litt tid før jeg ble trygg på å gå nedover med de uten å skli, men totalt sett ble jeg overrasket over hvor kort tid det tok å bli vant med de. Så fort jeg ble det, var resten av turen som en drøm. Det var hard trening, men veldig artig trening.

Trugetur og lavt blodsukker
Foto: Maria Schmidt

LES OGSÅ: Gode råd som gjør skituren til en fantastisk opplevelse

Prøvetur

På denne første turen gikk jeg med en erfaren gjeng. Det var fint å gå med noen som var vant med truger fra før av. De ga mannen min og meg gode råd, og vi ble vist når det var lurt å bruke hælløfter og lignende. Jeg var ikke forberedt på hvor tungt det ville være å gå opp et fjell med truger. Så i kombinasjon med at jeg nådde makspulsen min på vei opp, raste blodsukkeret ned samtidig.

Men som på alle turene mine har jeg alltid med noe søtt lomma. Så i tillegg til å spise en kvikklunsj på toppen av fjellet, skrudde jeg ned basalen til det laveste nivået, og tilbaketuren gikk som smurt. 

LES OGSÅ: Det kunne gått skikkelig galt på Finnmarksvidda

Annonse

Moskussafari

Denne turen var en fin test før opplegget vi deltok på senere samme uke. Mannen min og jeg var på moskussafari på Dovre, og der tok vi oss fram med nettopp truger. Vi gikk til sammen litt over 12 km. Opp et enda høyere fjell enn det første. Så vi var begge veldig glade for at vi fikk testet ut trugene i hjembyen vår først.

Jeg var mer forberedt på hvordan blodsukkeret ville reagere før denne turen, så jeg følte jeg hadde god kontroll og ferden gikk knirkefritt. Turen på Dovre gjorde meg enda mer forelsket i denne nye aktiviteten, og det er definitivt noe jeg vil fortsette med.

Anbefales!

Trugetur anbefales til deg som ikke er født med ski på bena. Eller deg som har lyst til å prøve noe nytt og som er glad i ferdes på nye steder ute i naturen. Før du eventuelt kjøper egne, kan det være lurt å leie eller låne et par for å se om det er noe for deg.

Dette tilbudet har vi her i Namsos. Det er ypperlig for de som ikke er sikre på om de ønsker å investere i egne. Bare pass på at du har godt skotøy så du ikke får gnagsår. Og ha på en god bukse eller gamasjer for å unngå snø i skoene.

Har du dratt på trugetur før?

LES OGSÅ: Hva har jeg med meg på skitur?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: