Savner bedre oppfølging under pandemien!

Savner bedre oppfølging under pandemien!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 24.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Personer som har diabetes er en risikogruppe under pandemien. Allikevel virker det som om myndighetene mer eller mindre har glemt dem!

Annonse

I kronikken: Diabetes – en glemt risikogruppe? stiller Lev med diabetes bloggeren, Magnus, noen viktige spørsmål. Vi stilte de samme spørsmålene til Mette Engebretsen, Leder for markedstilgang og samfunnskontakt, Roche Diagnostics Norge AS, Diabetes Care.

Politisk hjørne
Mette Engebretsen, Leder for markedstilgang og samfunnskontakt – ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care Foto: Roche

God blodsukkerkontroll

Personer med diabetes er en risikogruppe som er avhengig av å ha god blodsukkerkontroll. Det krever mye kunnskap og god og tett oppfølging. Magnus skriver:

”Jeg synes oppfølgingen fra helsepersonell under pandemien kunne vært langt bedre. Særlig når det kommer til det å informere oss som har kroniske sykdommer…

LES KRONIKKEN: Hei dere, jeg tror vi bør prate litt sammen!

Hvordan burde personer med diabetes bli fulgt opp under pandemien?

Annonse

– Dette er et vanskelig spørsmål. Jeg er sikker på at helsepersonell har ønsket å gi god informasjon. Jeg svarer nå på generell basis siden sykehusene har håndtert ting ulikt, basert på smittesituasjonen osv.

Dessverre har smittevernreglene og ulike endringer på sykehusene som følge av pandemien gjort, slik jeg har forstått, at polikliniske timer har blitt redusert, noen erstattet med videomøter osv. Samtidig er det lett å være etterpåklok. Jeg tenker at en ide kunne være å maile diabetes pasientene sine hver 3 måned med utførlig informasjon om pandemien og hva det gjør for personer med diabetes, samt hva man selv kan gjøre.

Men igjen, så krever dette en del i en spesiell og hektisk tid. Når det er sagt så har Diabetesforbundet på sine nettsider vært flinke til å legge ut informasjon og svare på Covid-19 spørsmål. Så jeg anbefaler å gå inn og lese her. I tillegg har de jo diabeteslinjen, en gratis rådgivningstjeneste som absolutt er nyttig.

LES OGSÅ: Korona, karantene og kronisk syke

 Risikogruppe?

Magnus skriver: ”Selv synes jeg det er vanskelig å vite om jeg er i den såkalte risikogruppen eller ikke. Et sted kan man lese om at alle diabetespasienter har økt risiko for å bli alvorlig syke av koronaviruset, mens man andre steder kan lese at dette kun gjelder de eldre og de med en dårlig regulert sykdom.

Her savner jeg informasjon direkte til oss som er pasienter fra autorisert helsepersonell. Hva er det som egentlig stemmer? Hvor går i så fall grensa på en godt og dårlig regulert sykdom med tanke på risiko?”

Hva tenker du om dette? Er personer med diabetes generelt en risikogruppe eller er det kun de med dårlig regulert blodsukker? Og hvor går i så fall grensa på en godt og dårlig regulert sykdom med tanke på risiko?

– Gå inn på Diabetesforbundet sine nettsider og les informasjon og svarene på Covid-19 spørsmål. Ring eventuelt diabeteslinjen. Hvor grensen går på en god og en dårlig regulert sykdom avhenger av flere ting som alder, andre underliggende sykdommer osv, så det kan jeg ikke svare på. Det må tas opp med den enkeltes behandler.

Media har dessverre en tendens til å svartmale og dramatisere, så ikke tro på alt man leser! Det viktigste man kan gjøre er å følge rådene man har fått fra sin behandler. Prøv å ha et best mulig blodsukkernivå gjennom hele døgnet, spis sunt, vær i aktivitet, få nok søvn og følg smittevern rådene myndighetene gir (dette gjelder oss alle med eller uten diabetes).

LES OGSÅ: Bekymringene påvirker diabetesen

Bedre oppfølging

Magnus savner bedre oppfølging og mer kunnskap i helsevesenet: ”Jeg har lest at det var ekstra viktig for oss diabetespasienter å ta influensavaksine denne høsten. Men hvorfor må jeg aktivt gå inn å søke opp denne informasjonen? Og hvordan kan jeg vite at det faktisk stemmer når jeg ikke får høre det direkte fra fastlegen? Jeg går til jevnlige kontroller, men heller ikke her blir dette nevnt i noen som helst grad.

En bedre oppfølging ville derfor vært om legekontorene tok direkte kontakt eller gikk ut med offentlig informasjon til pasientene om hvilken informasjon som stemmer og hva som er viktig å tenke på for oss som har kroniske sykdommer. Hvilken type risiko er det som gjelder for den enkelte?”  Spør Magnus.

Hva tenker du om denne mangelen på informasjon? Og hvordan kunne dette vært gjort bedre?

– Igjen, er dette vanskelig for meg å svare konkret på. Både fastlegene og helsemyndighetene er overarbeidede og har masse å huske på. Men jeg tenker at dette ikke er fastlegens jobb. Jeg tenker at helsemyndighetene som FHI (Folkehelseinstituttet) er de som aktivt offentlig bør gå ut med slik informasjon .

Det har de også gjort via sine nettsider hvor vaksineanbefalingene er meget klart og tydelig beskrevet. Det som hadde vært flott var om aviser og tv  i tillegg oftere kunne henvist til dette. Informasjon finnes, men den bør kanskje spres enda bedre og oftere.

LES OGSÅ: Optimisme for 2021

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: