Faste soverutiner gir meg mer stabilt blodsukker (Del 2)

Faste soverutiner gir meg mer stabilt blodsukker (Del 2)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 14.01.21 | Sist redigert: 05.02.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Har du noen gang tenkt over hva de faste rutinene gjør for deg i hverdagen? I det siste året har jeg gjort noen endringer, og oppdaget de positive effektene av gode rutiner. Spesielt når det kommer til søvn og leggetid.

PS! Dette er en oppfølger til «Kan gode rutiner forbedre blodsukkeret?».

Annonse

Det er noen spesifikke nye rutiner som har gjort ting langt bedre for meg. En av disse rutinene skal jeg snakke om i dette innlegget, og det er søvn. Nok søvn, og god søvn er viktig for å fungere godt i hverdagen, men det har ikke alltid vært så enkelt å få god nok søvn.

Det første jeg måtte endre da jeg startet å jobbe var søvnrutinen min. Jeg har alltid vært et typisk B-menneske, og har fungert best om ettermiddagen og kvelden. Som regel sov jeg til rundt klokken ni, og deretter spiste jeg frokost og gjorde meg klar for dagen. Da var dagen i gang ordentlig rundt klokken 10, og jeg kunne da starte med lesing og andre lignende gjøremål.

De dagene hvor det var tidlige forelesninger var jeg naturligvis oppe tidligere, men jeg fant fort ut at det ikke var nødvendig å presse kroppen til å stå opp tidlig når hodet ikke fungerte ordentlig før på formiddagen.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker dårlig søvn blodsukkeret?

Ny jobb krevde nye soverutiner

Før ble det derfor ofte sene kvelder med lesing til langt på natt, lite søvn og deretter opp igjen rundt klokken ni.

Annonse

Dette måtte derimot endres da jeg startet å jobbe fast, og arbeidshverdagen min var hovedsakelig fra klokken 08.00 til 15.30. Jeg bruker ca 30 minutter fra der jeg bort til jobb, og var derfor avhengig av å reise hjemmefra senest 07.30. Derfor begynte jeg å stå opp klokken 06.00. Ikke fordi det var nødvendig med så godt tid, men jeg vet veldig godt at diabetesen alltid tuller når jeg er stresset, og ofte ender med lavt blodsukker.

Blodsukkeret pleier derfor også å være stabilt når jeg våkner.

De fleste vet at lavt blodsukker om morgenen ikke er heldig, og da har jeg heller gjort det til en rutine å stå opp tidligere enn nødvendig.

LES OGSÅ: En skummel opplevelse i søvne

Faste soverutiner gir meg mer stabilt blodsukker

Jeg har aldri kommet for sent til jobb, og slik har jeg tenkt til å fortsette.

Ettersom jeg står opp klokken 06.00 forsøker jeg å være i seng til senest klokken 23.00. Det er sjeldent jeg får til, og jeg sover som regel rundt seks timer i hverdagen. Dette er naturligvis for lite, men jeg prøver å bedre det. Til gjengjeld tar jeg igjen litt søvn i helgen, og i blant på sofaen etter middag.

Denne faste leggerutinen gjør at kroppen er innstilt på når den skal legge seg, og jeg går automatisk på badet når det nærmer seg leggetid. Det samme gjelder om morgenen, da jeg normalt våkner noen minutter før vekkerklokken ringer. Blodsukkeret pleier derfor også å være stabilt når jeg våkner. Dette bidrar til at starten av dagen ikke blir like hard som den var før, og for et B-menneske er det en stor fordel!

Hvordan påvirker søvnen deg og ditt blodsukker?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: