Velg vegetar!

Velg vegetar!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 19.11.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

De siste par årene har jeg redusert inntaket av kjøtt og fete meieriprodukter. I løpet av denne tiden har det også blitt mye enklere å velge vegetar. Det har blitt trendy å spise kjøttfritt, og det er lettere å finne gode vegetarprodukter!

Annonse

Med høyt kolesterol og beskjed om å begynne på statiner (kolesteroldempende medisiner), valgte jeg å se på kostholdet mitt. Var det noe jeg selv kunne gjøre slik at jeg kunne unngå å bruke statiner? Jeg var, og er, glad i fete oster, rødt kjøtt som spekemat og blodige biffer, og brukte helst meierismør. I løpet av de siste årene har jeg kuttet så og si alle disse produktene og erstattet de med plantebaserte varer.

Jeg har gjort det først og fremst for helsen min, men det er også viktig for meg å ha et bærekraftig kosthold.

LES OGSÅ: Næringsinnhold versus matglede

Diabetes i kombinasjon med plantebasert kosthold

Det har kun vært positive fordeler for diabetesen i forhold til å kutte produkter fra dyr. Jeg har aldri hatt bedre blodverdier og langtidsblodsukkeret er stabilt. Mange er redd for å få lite av viktige vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer ved et plantebasert kosthold. Det har ikke vært et problem hos meg.

Men dersom du ønsker å legge om kostholdet, er det viktig at dette gjøre i samråd med fastlegen. Ta ting gradvis slik at kroppen blir vant til det nye kostholdet.

Annonse

LES OGSÅ: Den største misforståelsen er at man tror alle med diabetes må spise det samme

Hva spiser jeg istedenfor meieriprodukter?

I fjor sommer fikk jeg påvist laktoseintoleranse. På den tiden spiste jeg mye cottage cheese og produkter som kvarg og kesam. Melk har jeg aldri drukket og har de siste årene brukt plantebasert melk som mandelmelk og kokosmelk.

Jeg måtte kutte meieriprodukter med laktose og prøvde meg frem med soyabaserte produkter fra blant annet Alpro. Nå er jeg helt hekta og savner ikke meieriprodukter i det hele tatt!

Det finnes så mange gode produkter basert på soya og mange av dem er sukkerfrie og påvirker blodsukkeret i minimal grad. Oatly har erstatninger for fløte, creme fraiche og rømme som er minst like gode. At det i tillegg er bra for miljøet gjør det jo bare enda bedre!

Når det kommer til smør finnes det gode alternativer. Jeg kjøper smøremykt fra Eldorado, supergodt både på brød og grøt. De har også en flytende variant som man kan bruke til steking og baking.

Velg vegetar, bord dekket med vegetariske matvarer

Illustrasjonsfoto: Getty images.

Hva spiser jeg istedenfor kjøtt?

Jeg har kuttet inntaket av kjøtt gradvis og nå spiser jeg det svært sjeldent. Jeg elsket spekemat, pinnekjøtt og biff, men har ikke lenger lyst på det. Jeg spiser av og til kylling eller kalkun, men da i kombinasjon med masse grønnsaker.

Det finnes masse erstatningsprodukter for kjøtt som en kjempegode! Pass på å lese innholdslisten nøye. Noen av produktene inneholder en god del karbohydrater og salt.

Særlig de produktene som er ferdig krydret bør man styre unna. Krydre heller selv. Da vet du hva du spiser og hvor mye insulin du skal ta! Jeg er også glad i tofu, et soyabasert produkt med masse proteiner som i seg selv ikke smaker noe. Du må tilsette en del krydder eller ha tofu i gryter eller supper.

Jeg bruker også noe som heter soya mince (soyakjøtt/soyabiter). Det er avfettede soyabønner med hele 50 % proteiner, og fungerer i praksis som kjøttdeig. Du finner de i internasjonale butikker eller helsekost. Jeg bruker dette istedenfor kjøttdeig og det er nesten umulig å smake forskjell! Men husk å tilsette godt med krydder for det smaker lite i seg selv.

LES OGSÅ: Forandrer bønner livet?

Fråtser i grønnsaker!

Det jeg absolutt spiser mest av er grønnsaker. Jeg spiser cirka en kilo per dag og har grønnsaker og bønner eller linser til hvert måltid. Spiser du karbohydratfattige grønnsaker så kan du spise nesten ubegrenset, uten at det påvirker blodsukkeret. Jeg elsker grønnsaksgryter og tykke grønnsakssupper med masse smak.

LES OGSÅ: Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kostholdet?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1/5 1 tilbakemelding
Del: