Oppskrift på langtidskokt kalvekjake
Karbohydrater: ca 1-2 g per 100
Kalvekjake som kokes lenge på lav temperatur er en virkelig delikatesse.
Billig kjøtt er det også. Får du ikke tak i kjaker så kan du også bruke skank av lam eller kalv til denne oppskriften.
Dette trenger du:
(3-4 porsjoner)
2 kalve- eller oksekjaker (ca 6-800 gram til sammen)
2 fedd hvitløk, hakket
3 små gulrøtter i biter
2 dl kraft – gjerne hjemmelaget
3 dl rødvin
1 tomat eller 2 ss hakkede tomater fra boks
1 laurbærblad
Salt og pepper
Du trenger også en jerngryte med lokk.
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 120 grader.
2. Hakk gulrot og hvitløk i i biter.
3. Brun kalvekjakene i smør eller ghee til de er godt brune på utsiden, legg dem til side.
4. Fres hvitløk i litt smør på middels varme i et par minutter. Tilsett så gulrøtter og tomat og la surre med noen minutter før du tilsetter vann, kraft, litt pepper og laurbærblad.
5. Ha i kjakene og gi det hele et oppkok før du setter gryta med lokk (uten plastdeler) inn i stekeovnen i ca 3 timer på 120 grader. Kjøttet skal være så mørt at du enkelt kan ta det fra hverandre med en gaffel. Følg litt med at det ikke koker tørt underveis.
6. Smak til med salt og pepper.
7. Server med valgfritt tilbehør. Her har jeg brukt fermentert rødkål, smørstekt skvallerkål med hvitløk og potetmos.
Tips! På reko-ringen på facebook får du i mange fylker nå kjøpt kjøtt direkte fra bonden. De fleste dagligvareforretninger har også mulighet til å bestille inn stykningsdeler de normalt ikke har i hyllene.
PRØV GJERNE: Oppskrift på langtidsstekt lammelår
Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.