Blodsukker, sex og magien av planlegging

Blodsukker, sex og magien av planlegging

Mette Engebretsen
Leder for markedstilgang og samfunnskontakt - ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care
Publisert første gang: 27.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
KRONIKK

Sex er lidenskap. Sex er spontanitet. I den tabloide verden skal ikke sexlivet planlegges. Men noen ganger, og for noen mennesker, er et godt sexliv avhengig av nettopp det – En liten dose planlegging. En liten dose fornuft før det braker løs. Og hvem skulle tro; Helsedirektoratet bør også ha en viktig finger med i spillet. 

Annonse

Bak det glansede bildet av seksualitet, som vi får gjennom massemedia, er det fortsatt flere tabubelagte områder det er viktig å løfte frem. Seksualitet og diabetes er ett av disse. Sammenhengen mellom de to er ikke åpenbar, fordi det ikke snakkes om. Verken av de som har diabetes eller fastlegene. Men at det ikke snakkes om betyr ikke at utfordring ikke er reell.

Og i dag tar jeg ordet for alle de som lever med diabetes, og som en konsekvens kanskje sliter litt med sexlivet. Diabetes kan påvirke sexlivet negativt, men trenger ikke å gjøre det. Med åpenhet og litt planlegging kan sexlivet være like godt med diabetes som uten diabetes.

Spontan planlegging

Intimitet forbindes ofte med spontanitet, mens planlegging er en vesentlig del av livet til mennesker som lever med diabetes. Spontaniteten utfordres når én av partene må sjekke blodsukkeret før intimitet. Er blodsukkeret for høyt må spontaniteten og intimiteten ta en liten pause.

Kanskje må det en matbit til først?

For menn kan blodsukkeret påvirke evnen til å få ereksjon. For kvinner kan blodsukkeret føre til trangere blodårer, tørrhet og soppinfeksjoner i underlivet.

Annonse

Vi vet også at diabetespasienter kan ha høyere forekomst av depresjoner, noe som kan påvirke både lysten og evnen til å ha sex negativt.

LES OGSÅ: Er sex et tabubelagt tema?

Åpenhet er et stikkord

For å møte disse utfordringene på en best mulig måte trenger vi åpenhet. Sexpartnerne må snakke om de små tilpasningene som kanskje trengs for å få fart på sexlivet. Lidenskapen trenger ikke stoppes, men spontaniteten må kanskje tøyles litt. Blodsukkeret må være under kontroll selv inn i de mest intime situasjoner.

For mange av oss er dette et tema det er krevende å være åpne om. Nettopp derfor ønsker jeg å bidra til mer informasjon om dette i det offentlige ordskiftet. Det er lettere sagt enn gjort å mane til åpenhet, men å løfte frem problemstillingene gjør det enklere å være åpen i nære og intime relasjoner. Det gjør det også enklere å være åpen hos sin fastlege.

For de fleste pasienter med diabetes følges opp av sin fastlege. Da bør diabetes og seksualitet være ett viktig tema.  Men her trengs mer kunnskap og tilrettelegging, slik at fastlegene kan bli gode samtaleparter og veiledere for de som lever med diabetes.

LES OGSÅ: Hvordan påvirker diabetes sexlivet?

Vi er ikke gode nok på diabetesområdet

Verken til å forebygge eller behandle. Helsemyndighetene har sett dette og fått på plass en nasjonal diabetesplan. Et av tiltakene i diabetesplanen er å øke kvaliteten i fastlegenes oppfølging av personer med diabetes. Dersom sexlivet blir problematisk, blir det viktig. Men seksuallivet er ikke nevnt i planen.

Det er Helsedirektoratet som følger opp tiltakene i planen. Den årlige bevilgningen på 4 millioner kroner er foreslått videreført. Skal kvaliteten i fastlegenes oppfølging økes, må fastlegene snakke om seksualitet og diabetes. Og de må settes i stand til det. Jeg foreslår at Helsedirektoratet bruker noen av disse midlene til å legge til rette for nettopp dette.

LES OGSÅ: Når sexlivet i Dia city flagger på halv stang

For det finnes løsninger og det finnes hjelp

Sykdomsbildet og symptomene ved diabetes varierer fra person til person. Men felles for de aller fleste er at god planlegging er nøkkelen for et bedre sexliv for personer med diabetes og deres partnere.

Så snakk om det! Det er ingen rasjonell grunn til at seksualitet og diabetes skal være tabubelagt.

Og her kan Helsedirektoratet spille en rolle. Og fastlegene kan spille en rolle. For vi vet hva som skal til for at blodsukkeret skal være på riktig nivå når lidenskapen oppstår. Vi vet hva som skal til for å unngå tørrhet og forebygge soppinfeksjoner.

Med kunnskap kan vi planlegge for spontanitet og lidenskap. Så er det nå en gang slik at planlegging og sex kan høres ganske usexy ut. Men for mange personer med diabetes og deres partnere er det nøkkelen til et godt sexliv.

LES OGSÅ: Sex uten slange – kobler du fra pumpen?

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: