Er jeg bra nok?

Er jeg bra nok?

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 12.12.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg tror mange i dagens samfunn, spesielt oss unge, strever med å føle oss bra nok. Ønsket om å være perfekt er utbredt, og utilstrekkelighet er sannsynligvis ikke uvanlig å kjenne på innen diabetesverdenen heller. Men hva betyr det egentlig å være «bra nok»?

Annonse

Perfeksjon = bra nok?

Følelsen av å ikke være bra nok, er en av de verste følelsene jeg kan kjenne på, om ikke den aller verste. Av en eller annen grunn har jeg alltid assosiert perfeksjon med «bra nok». Tanker som; «når jeg får pannekakeflatt blodsukker, er jeg flink nok?» eller «når langtidsblodsukkeret er under 7, er jeg bra nok?», er ikke uvanlig for meg.

Selv om jeg synes det er ubehagelig og hadde lite lyst, følte jeg at dette var noe jeg måtte prate med mannen min om. Følelsen av utilstrekkelighet er noe som spiser meg opp fra innsiden. Dette var noe som måtte luftes før en eventuell depresjon kom snikende.

LES OGSÅ: Hvor høye krav skal vi sette til oss selv?

Samtalen

Jeg la alt ut på bordet for mannen min. Jeg fortalte om hvor vondt jeg synes det er å slite med blodsukkeret, og om hvordan det påvirker selvfølelsen min. Jeg fortalte om hvordan opplevelsen av å ikke strekke til nærmest gnagde et hull på innsiden av magen min. Som sikkert enhver som er glad i meg ville sagt, poengterer han at han er helt uenig. Jeg er mer enn bra nok, ifølge han. Men når man ikke føler det selv, er det ikke mye trøst i å høre det fra andre.

Etter at jeg var ferdig-pratet og tårene var tørket, minnet min snille mann meg på følgende; Det er nok å prøve. Det er ikke perfeksjon eller det man utretter som gjør at en er bra nok. Det er  hvor hardt man prøver å nå målet som bør definere ens selvbilde.

Annonse

LES OGSÅ: Psykt perfekt

Du er også bra nok!

Det hjalp så mye å høre de ordene. Jeg fikk en indre ro om at det jeg gjør og er, er nok. Jeg håper at disse ordene også kan hjelpe andre personer med diabetes som sliter med å føle seg tilstrekkelig. Jeg vil fortelle deg at også DU, som jobber for å stabilisere blodsukkeret ditt hver eneste dag, er bra nok, og vel så det! Det trenger ikke alltid å virke slik, men så lenge du prøver, er det sannheten om deg. Og du må aldri tenke noe annet.

Har du også kjent på følelsen av å ikke være bra nok?

LES OGSÅ: Hvilke forventninger setter du til deg selv?

 

 

 

 

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: