Brenner for diabetes-saken!

Brenner for diabetes-saken!

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 26.09.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Sveinung Stensland, Stortingsrepresentant for Høyre og Helsepolitisk talsperson, har engasjert seg sterkt i diabetes-saken. Nå ønsker han å doble budsjettet for diabetesplanen i 2020!

Annonse

Sveinung Stensland har engasjert seg sterkt i forhold til diabetes og skrevet flere artikler om det. Han er og den eneste parlamentarikeren i Norge som er medlem av PDGN, parlamentarians for diabetes Global network. Lev med diabetes har snakket med Stensland om hvorfor han engasjerer seg så sterkt i denne saken?

– I Norge lever 28000 med diabetes type 1 og 400 000 med diabetes type 2. Halvparten av disse vet ikke om det selv. Det setter dem i stor fare for å få store og alvorlige senskader. Noe som i verste fall koster pasienten livet og samfunnet enorme kostnader. Dette kan gjøres noe med og det ønsker jeg å være en pådriver for! Jeg er opptatt av at den viktigste aktøren i livet ditt er deg selv. Det handler ikke om at vi ikke skal hjelpe de som trenger hjelp. Det handler om å få det beste ut av samfunnet vi alle er en del av, sier Stensland.

LES OGSÅ: Myndighetene kan gjøre mye mer!

Vi må legge til rette for sunne liv!

– Hvis du får diabetes eller har pre diabetes, så er det mye bedre å gjøre noen endringer i livet selv, før man går inn i terapifeltet. I alt som har med livsstilssykdommer å gjøre, så er det enkeltmenneske som må bestemme selv. Så må vi legge til rette for at folk kan klare å leve sunne og gode liv.

Jeg ønsker derfor å doble budsjettet for diabetesplanen i 2020. Det er selvsagt for enkelt for politikerne å bare bevilge penger, og så skal samfunnet rundt som skoler og helsevesenet fikse det. Men jeg er sterk tilhenger av det som skjer i fylkeskommunene og i kommunene, som er viktig i forhold til folkehelse. Som for eksempel å legge til rette for turstier, så folk kommer seg ut på tur. Den nasjonale diabetesplanen er for lite offensiv. Den skulle vært tøffere på tiltak og jeg syns vi burde bruke mer penger på det. Derfor ønsker jeg å doble budsjettet.

Annonse

Mennesker med diabetes trenger også bedre oppfølging. Det trengs, uten tvil, flere diabetes-sykepleiere og diabetes-team rundt omkring i kommunene.
Vi lykkes nok ikke med å snu den økende andelen mennesker som får diabetes, hvis det bare skal være politikernes vilje som styrer dette. Det må være folk der ute som må ta ansvar for kosthold, så må vi legge til rette på best mulig måte, sier Stensland.

LES OGSÅ: Det er innen teknologi og omsorg vi må starte for å møte diabetesutfordringen!

Store kostnader

Mange går rundt med ubehandlet diabetes. Noe som gir alvorlige konsekvenser. Vi vet jo også at 70-80 prosent av kostnadene med diabetes går til komplikasjoner. Hvordan skal vi lykkes med å snu dette bildet?

– Skal vi lykkes i et 20 års perspektiv, så må flere ta et større ansvar for egen helse. Jeg mener at det offentlige skal finansiere legemidler, tester, sørge for at de bruker pengene riktig, og legge til rette for at det går an å ha kontroll på sin egen diabetes. Men det er ikke nok. Du kan gjøre utrolig mye selv med små valg i hverdagen!

Det har ikke vært nok oppmerksomhet rundt diabetes. Det kommer på listen over at dette er en kronisk sykdom. Og kroniker-gruppene har en tendens til å ramle av lasset hvis det kommer en akutt eller en dødelig sykdom. Selv om du ikke dør av diabetes, så er mange dødsfall assosiert med sykdommen. Få sykdommer tar flere liv enn diabetes, sier Stensland.

LES KRONIKKEN: Hei dere, jeg tror vi bør prate litt sammen!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: