Gir urolig søvn høyere blodsukker?

Gir urolig søvn høyere blodsukker?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 28.08.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Finnes det en sammenheng mellom dårlig søvn og dårlig blodsukkerkontroll?

Annonse

I en stressende hverdag har du helt sikkert merket det selv innimellom; Du skulle så gjerne hatt mer tid til å få gjort alle oppgavene som ligger foran deg. Enten det gjelder skole, jobb eller andre sosiale happeninger du har lyst til å være med på. Når tiden ikke strekker til, er det enkelt å bortprioritere noe så essensielt som søvn for å ta vare på seg selv. Visste du at dårlig søvn kan være med på å gjøre det ekstra utfordrende å regulere blodsukker? Det har jeg fått erfare.

Ustabilt blodsukker

Det tok en god stund før jeg innså denne sammenhengen hos meg selv. En hektisk og stressende periode kan være en god nok forklaring til hvorfor blodsukkeret ikke oppfører seg som det skal. Men når man utelukkende trives i en hverdag med mange baller i luften og hvor det meste stresset man påfører seg selv er positivt, fant i alle fall ikke jeg noen logisk forklaring på hvorfor blodsukkeret stadig vekk var på feil side av skalaen.

Særlig ikke med tanke på at jeg følte at jeg gjorde alt riktig. Jeg målte blodsukker, satte insulin, økte insulindosene, passet på å få bra med fysisk aktivitet, spiste sunt og hadde det egentlig ganske bra. Diabetesen derimot, ville ikke samarbeide.

LES OGSÅ: Slik kan diabetes påvirke søvnen din

Løsningen lå i søvnen

Innimellom har det føltes som om kroppen min ikke vil ta opp insulin i det hele tatt. Satt veldig på spissen føles det nesten som om jeg er allergisk mot insulin. Særlig om natten. Det er der det største problemet har ligget. Til tross for at jeg i samråd med fastlegen min har økt insulindosene om kvelden, og da spesielt det langtidsvirkende, har jeg våknet med altfor høyt blodsukker morgenen etter.

Annonse

Dette har resultert i utfordrende dager, hvor jeg har holdt på til langt utpå ettermiddagen med å få ned blodsukkeret til et akseptabelt nivå. Det var først da jeg fortalte legen min at jeg sov fryktelig dårlig at han kunne hjelpe meg, gi meg en logisk forklaring og finne en løsning på situasjonen.

LES OGSÅ: 7 tips til bedre søvn

Søvnløse netter

For meg er det i alle fall slik at når jeg har mye å tenke på, enten det er positivt eller negativt, så synes jeg det er vanskelig å slappe av. Slik er det også om natten. Hvis det er noe jeg gleder meg til den neste dagen, en oppgave jeg vil komme i gang med eller rett og slett noe jeg gruer meg til, blir jeg liggende våken. Jeg grubler og tenker, og vil bare hive meg ut i det. Når jeg først sovner så våkner jeg hyppig, for så å slite med å sove igjen. Med andre ord: En ganske dårlig sirkel. Til tross for at jeg måler blodsukker og fyller på med insulin de gangene jeg våkner i løpet av natten, ble det fastende blodsukkeret aldri slik hverken jeg eller legen min ville ha det.

LES OGSÅ: Har sengetøy noe å si for nattesøvnen?

Kroppen skjønner ikke alltid sitt eget beste

Legen min kunne fortelle meg at når man sover urolig vil leveren fortsette å produsere glukose – slik den kan gjøre på dagtid. Grunnen er at kroppen ikke forstår at den skal hvile, slappe av og sove når søvnen er dårlig. Kroppen er utrolig tilpasningsdyktig. Så om du bestemmer deg for å være oppe en natt, så er hele systemet med på det. Noe av det samme skjer hvis man ikke får sove. Kroppen klarer ikke gå i hvilemodus.

Legen min sammenlignet det på en måte med de gangene jeg er på trening og faktisk får høyere blodsukker. Noen ganger når kroppen er i aktivitet og utsettes for stress kan den velge å produsere mer glukose, slik at insulinbehovet økes. Det er dette som er et mareritt for oss med diabetes. Vi har ikke en insulinproduserende bukspyttkjertel som ordner dette automatisk. Når vi i tillegg ikke har mulighet til å vite eller måle hvor mye mer insulin vi trenger hvis kroppen produserer mer glukose på eget initiativ, begynner dette å bli komplisert.

LES OGSÅ: Dette er diabetes type 1

Koble av

Det å lære teknikker som hjelper deg med å koble ut og slappe av er utrolig viktig. Det å klare å legge tanker eller bekymringer om gårsdagen og morgendagen vekk en stund. Enten om det krever at man legger vekk mobilen en stund før man legger seg, leser en bok på senga eller bare går aktivt inn for å tenke at “nå skal jeg hvile”, krever tid og trening. På den andre siden er det enkel trening som ikke krever altfor mye krefter og energi, samtidig som man i høyeste grad får igjen for det i form av bedre søvn og bedre blodsukker.

Sliter du med høyt blodsukker om natten kan det være en løsning å snakke med legen din for å analysere søvnmønsteret ditt, slik at du kan få tips og råd til å bedre situasjonen. Det har fungert godt for meg og det tok ikke mange nettene før blodsukkeret oppførte seg normalt igjen.

LES OGSÅ: Stress og diabetes = ekstremsport

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: