Hva er pasientenes beste?

Hva er pasientenes beste?

Julie Cathrine Knarvik
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 16.05.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva er det beste for pasientene? At vi effektiviserer kostnadene eller at vi kaller en spade for en spade og begynner å tenke på helse som en business?

Annonse

I en kronikk som nylig ble publisert på Lev med diabetes, skrev Atle Hunstad:

«Det er på tide noen våger å si det høyt: Helse må i større grad bli business. Noe annet er usunt – både for pasientene og samfunnet.

Politisk og kulturell skepsis hindrer Norge i å ta del i en ny milliardindustri. Dette vil gi dårligere velferd, redusert helse og svekket innovasjonskraft. Det vil gjøre oss dårligere rustet til å møte fremtidens utfordringer med flere eldre og økte forventninger til kvalitet i helsetjenestene.

Regjeringen legger nå frem en stortingsmelding om helsenæringen. Vi har store forventninger – og håper den bringer nye tanker inn i hvordan vi kan gjøre helse til gull. Det trenger vi.»

LES KRONIKKEN: Flertallet er på plass, la oss rulle ut ny teknologi.

Annonse

Atle Hunstad, Adm.direktor i Melanor Foto: Anne Elisabeth Næss

Det beste for pasientene

Ifølge Mette Engebretsen, Leder for markedstilgang og samfunnskontakt – ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care, setter Atle Hunstads kronikk i Dagens Medisin 03.04.2019 søkelyset på hvor viktig det er å tenke fremover og tenke på helse som en business.

– Dette vil helt klart komme pasientene til gode, sier hun.

– Norge står overfor en stor demografisk utfordring de kommende tiårene og behovet for helsetjenester vil øke. Tør man å satse på økte investeringer i helsesektoren, samarbeide med helse/utstyrsindustrien  vil det bidra til økt produktivitet og ressursproblemer vil reduseres.

Vi må tørre å stille spørsmålene: Bruker vi helsepengene riktig? Tenker vi på hva som er samfunnsøkonomisk lønnsomt eller bare på å effektivisere kostnadene? Kan vi utvikle helseindustrien og samarbeide mer med den private helse/utstyrsindustrien?

LES KRONIKKEN: Hei dere, jeg tror vi bør prate litt sammen

Helsenæringsmeldingen

05.04.2019 ble Helsenæringsmeldingen lagt fram. Og for første gang ble det lagt fram en egen stortingsmelding om helsenæringen.

Ved fremleggelsen sa Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen:

«Skal vi lykkes i møte med flere eldre, så må det offentlige helsevesenet dra nytte av den innovasjonskraften som ligger i næringslivet. Norske bedrifter kan ved hjelp av innovasjon, ny teknologi og digitalisering bidra til å løse de store utfordringene vi står ovenfor i helsetjenesten»

5 dager senere,10.04.2019 ble ny stortingsmelding om offentlige anskaffelser lagt fram. Her ble det varslet at man vil etablere et samarbeid mellom næringslivet og oppdragsgivere for å utarbeide felles kjøreregler for offentlige anskaffelser.

«Offentlige oppdrag er viktig for mange, ikke minst for små og mellomstore bedrifter. Da er det viktig at det offentlige ikke stiller unødig strenge krav for å kunne delta i en konkurranse, men at kravene som stilles er mest mulig relevante og målrettede,» sa Røe Isaksen.

Dette er gode nyheter, så la oss håpe at dette igangsettes raskt! avslutter Engebretsen.

Politisk hjørne

Mette Engebretsen, Leder for markedstilgang og samfunnskontakt – ‎Roche  Diagnostics Norge AS, Diabetes Care Foto: Roche

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LES OGSÅ: Norge henger etter med å tilby hjelpemidler

Kilde: Regjeringen.no

Disclaimer/interessekonflikt: Melanor er bransjeorganisasjonen for kompetansebedrifter som utvikler og leverer medisinsk utstyr, laboratorieutstyr, måleutstyr og hjelpemidler i det norske markedet. Melanor representerer 150 medlemsbedrifter og 3000 medarbeidere i Norge. Roche Diagnostics er medlem i Melanor.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: