Har du diabetes og vurderer tatovering?

Har du diabetes og vurderer tatovering?

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 03.01.19 | Sist redigert: 10.01.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Diabetes er ingen hindring for å gjøre det man vil i det daglige liv. Jeg tok nylig min tiende tatovering, men får fortsatt ofte spørsmålet: Lar det seg gjøre når jeg har diabetes?

Annonse

Som med alt annet er det noe ekstra forholdsregler som må tas når man skal ta en tatovering. Jeg vil her gå inn på noen spesifikke hensyn man må ta når man har diabetes. Hensyn enhver person må ta.

Før og mens du tatoverer

Jeg liker å spise et par timer før jeg skal ta tatovering, og helst da et måltid jeg vet jeg har kontroll på med tanke på blodsukkerverdiene. Avhengig av hvor lang tid tatoveringen tar har jeg også med meg mat til tatoveringsstudio. Min siste brukte vi 6,5 timer på med opptegning. Da var det fint å kunne få i seg et ordentlig måltid i løpet av prosessen.

Høyt blodsukker og mye svingninger påfører kroppen ekstra stress og kan komplisere helingsprosessen og øke risiko for infeksjon. Det kan derfor være lurt å utsette tatoveringen hvis du er inne i en periode med mye svingninger i blodsukkerverdi. Jeg vil uansett anbefale at du rådfører deg med lege eller diabetessykepleier før du tar en tatovering.

Her er en liten sjekkliste for ting det er greit å tenke på før timen går i gang:

Diabetes og tatovering

Foto: Thomas Tjelta

  • Spis mat og hold deg hydrert
  • Sjekk blodsukkeret rett før du tar tatovering
  • Sjekk blodsukkeret underveis
  • Velg et profesjonelt tatoveringsstudio
  • Vær sikker på at du vil ha tatoveringen, den varer livet ut
  • Det er lurt å ta en allergitest før man tatoverer seg. Du vil normalt bli spurt om dette

LES OGSÅ: Åpenhet rundt diabetesen skaper trygghet for meg og menneskene rundt meg 

Annonse

Jeg har selv opplevd at blodsukkerverdiene har skutt i været når jeg har tatt tatovering tidligere. Jeg gikk inn med en verdi på 6.5 og kom ut av studio en time senere med rundt 19. Denne økningen kommer sannsynligvis av stresshormoner og andre faktorer som påvirker blodsukkeret. Da jeg tok min siste tatovering økte blodsukkeret noe. Fordelen nå er at jeg har CGM med pumpe og kan korrigere med små doser insulin for å holde det stabilt.

LES OGSÅ: 5 gode tips til et mer stabilt blodsukker

Etter tatoveringen

Normalt vil man gå med plastikk de første 24 timene etter ferdig tatovering. Den skal da byttes før leggetid og en gang i løpet av dagen. Det er viktig at man vasker godt og smører med fuktighetskrem når man bytter plasten. Det er anbefalt å bruke parfymefri såpe og fuktighetskremen bepanthen som man får kjøpt på apoteket. Personlig synes jeg denne er veldig tykk, og bruker heller krem fra “The Aftercare Company”. Her er det lurt å rådføre seg med tatovør angående hvilken krem de vil anbefale i forhold til din hudtype.

Det er normalt at man hovner noe opp, er rød og at det oser fra tatoveringen. Dette vil bli bedre i løpet av de første dagene og man kan få noe skorper på tatoveringen den første uken. Det er lurt å unngå trening som involverer mye bevegelse i området som er tatovert de første dagene. Etter dette vil man ha noe kløe og flassing. Dette fortsetter til det døde skinnlaget og eventuelle skorper faller av etter ytterligere en til to uker.

I denne perioden er det viktig at man vasker og smører tatoveringen 3-5 ganger i løpet av dagen. I tillegg skal man unngå direkte sollys, bading og gensere som loer de første 3-4 ukene. Det er lurt å gi tatoveringen så mye pusterom som mulig i denne tiden. I den siste perioden vil tatoveringen se nesten ferdig grodd ut. Det tar opptil en måned før de dypeste lagene i huden er tilbake til normalt, så fortsett å vaske og smøre tatoveringen ved behov.

Diabetes og tatovering

Foto: Thomas Tjelta

LES OGSÅ: Diabetesen gir meg større mestringsfølelse

Vær påpasselig med blodsukkeret

I denne perioden er det viktig med god blodsukkerkontroll for at helingsprosessen skal gå så smertefritt som mulig. Vær derfor ekstra påpasselig med blodsukkeret. Har du problemer med at sår generelt ikke vil gro, vil jeg absolutt anbefale å kontakte en lege før du velger å ta en tatovering. Opplever du at sår gror saktere, er det viktig å ta dette i betraktning når det kommer til etterperioden ved nye tatoveringer.

Selv har jeg heldigvis ikke opplevd noen problemer med helingsprosessen av en tatovering. Jeg har veldig skjør hud og dette har gjort at jeg til tider sprekker opp under prosessen. Det er både  ubehagelig og gjør området vanskelig å jobbe på. Jeg har heldigvis funnet en flink tatovør i Kristiansand som tar utmerket hensyn til behovet min hudtype har. Jeg anbefaler alle å undersøke tatovørens tidligere arbeid og erfaring før man velger dem til å markere kroppen livet ut.

LES OGSÅ: Lev mitt liv i fem minutter

Kilder:
www.healthline.com
www.diabetes.co.uk

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: