5 ting ALLE skulle visst om diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 15.11.18 | Sist redigert: 29.03.23

Jeg vet at ikke alle kan vite alt om de forskjellige sykdommene der ute. Men punktene nedenfor ligger på topplisten min over svar, dersom en person spør meg om hva diabetes er!

  1. Det er en sykdom som varierer fra individ til individ, hvor ingen har lik behandling
  2. Sukker kan være en del av behandlingen vår
  3. Sykdommen gir flere symptomer enn høyt og lavt blodsukker (eksempelvis utmattelse, trøtthet, irritabilitet)
  4. Det er en sykdom som må tas hensyn til 24/7 resten av livet
  5. Det finnes ulike typer diabetes, men ingen av de er en ren livsstilssykdom

Hvis alle hadde visst dette, hadde det kanskje vært mindre fordommer mot oss.

Mindre fordommer

Disse fem punktene summerer opp mye av hva denne komplekse sykdommen innebærer. Hvis alle hadde visst dette, hadde det kanskje vært mindre fordommer mot oss.

Annonse

Det er fortsatt vanlig å tro at diabetes er selvforskyldt. At sukker er en synd. At behandlingen er insulin og vipps så går det bra. Og jeg forstår det – det skyldes ikke annet enn uvitenhet.

LES OGSÅ: Lev mitt liv i fem minutter

Flere blir opplyst

Selv om mange tror det overstående, så må jeg si at jeg er svært imponert over kunnskapen til flere. Mange vet mer om sykdommen enn det jeg visste før jeg selv ble diagnostisert.

Tidligere kjente jeg  nemlig ingen med diabetes, og da er det ikke rart at kunnskapen mangler. Det at folk blir mer og mer opplyst er fantastisk bra, og jeg har lyst til å bidra til det.

LES OGSÅ: Hvorfor bør man unngå ordet «sukkersyke»?

Annonse

Bedre forståelse

I et forsøk på å nettopp opplyse ville jeg lage punkter som er korte å lese, men som sier mye. Jeg håper de kan gi en bedre forståelse av sykdommen til de som vet lite, slik jeg gjorde før.

LES OGSÅ: Det er vanskelig for andre å forstå utfordringene med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: