Tropisk kake med guavafrukt

Tropisk kake med guavafrukt

Benedikte Knudsen
Jeg elsker søtsaker og rask hverdagsmat, men da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 i voksen alder, endret jeg kostholdet mitt til “min type1 mat”. Jeg har utdannelse innen kostholdsernæring og lager hverdagsmat på helt nye måter.
Karbohydrater: Hele kaken: 22,4

Ja, nå har jeg laget tropisk kake med guavafrukt. I jakten på matvarer med lavt karbohydratinnhold kommer jeg over litt eksotisk innimellom.

Guava er altså en eksotisk frukt som ikke bare er lav på karbohydrater (5 gram per 100 gram), men inneholder også mye mineraler og vitaminer. Den er spesielt rik på C-vitamin, faktisk 4,5 ganger mer enn appelsin. Slekten omfatter ca. 100 arter og dyrkes i mange tropiske områder.

Tropisk kake

Foto: Benedikte Knudsen

Fruktkjøttet er søtt og personlig synes jeg det minner litt om pære. I midten finner du mange små, harde frø. Den kan spises som den er, med skall, men til denne kaken fjernet jeg skallet og det meste av frøene. Skal du spise den naturell, så vask frukten godt på samme måte som du gjør med epler.

Guava kan brukes til mye, blant annet i salat, til juice, syltetøy og gele. Eller som jeg har gjort her, i bakst. Dette ble en kjempegod kake som minner veldig om eplekake. Og med det lave karboinnholdet, er det bare å nyte.

Den eksotiske frukten kan være vanskelig å få tak i, men jeg fant den i en butikk som selger mye eksotisk matvarer. Sjekk gjerne slike butikker, i tillegg til asiatiske og velassorterte frukt- og grønt butikker. Spør personale om de eventuelt kan bestille. Dette er en lettvint kake å lage, og ikke tar det lang tid heller. Bare å sette i gang 🙂

PRØV GJERNE: Saftig glutenfri eplekake

Dette trenger du:

Bunn:

• 210 gram ferdig skrelt guavafrukt
• 50 gram Tagatesse
• 1 ss smør
• 1ss Sukrin Gold
• 1 ts kanel

Topp:

• 50 gram Tagatesse
• 100 gram smør
• 100 gram mandelmel (fettredusert)
• 2 egg
• 1 ts bakepulver

Slik gjør du:

Bunn:

• Kok opp Tagatesse og smør til en lys karamell.
• Hell blandingen i en bakepapirkledd form på 22 cm i diameter.
• Skrell og kutt guavafrukten i tynne skiver.

Tropisk kake

Foto: Benedikte Knudsen

• Fordel skivene på karamellblandingen.
• Strø Sukrin Gold og kanel oppå skivene.

Topp:

• Visp smeltet smør og Tagatesse lyst.
• Tilsett eggene og pisk godt.
• Sikt mandelmel og bakepulver i blandingen og rør inn.
• Fordel deigen utover guavaskivene.

Tropisk kake

Foto: Benedikte Knudsen

Stek så kaken i ovnen på 175 grader til lysebrun. (ca. 30 minutter)

Tropisk kake

Foto: Benedikte Knudsen

Avkjøl kaken og vend den på et fat.
Da kommer bunnen opp, og den karamelliserte frukten vises. Nam 🙂

Tropisk kake

Foto: Benedikte Knudsen

Denne fremgangsmåten kan brukes til de fleste frukter, men ikke alle er så lav på karbohydrater, så det er vel verd å lete litt etter den.
Spander en god klatt krem på 🙂

For flere deilige oppskrifter, se: www.mintype1mat.no

God fornøyelse 🙂

PRØV GJERNE: Grov gulrotkake med bær og krem

Del: