Saftig glutenfri eplekake

Saftig glutenfri eplekake

Hanna Fjeldheim Dale
Hanna Fjeldheim Dale blogger om mat på www.happyfoodstories.com, og jobber som klinisk ernæringsfysiolog. Hanna ønsker å inspirere med sunn, fargerik og enkel mat, som gjør både kroppen, magen og sinnet fornøyd.
Næringsinnhold: ca. 155 gram karbohydrater totalt på hele kaken

Saftig glutenfri eplekake er et godt alternativ på kakebordet når man vil unngå for mye karbohydrater. Bak selv og mulighetene er uendelige! 

Mange synes at kunstig søtning kan være en utfordring og bake med. Men det er kommet flere gode alternativer på markedet som er fine valg for deg som har diabetes. Bruk den søtningen du liker best.

Tips: Hvordan gjøre en vanlig kakeoppskrift litt gunstigere for blodsukkeret?

  • Bytt ut siktet hvetemel med havremel. Det gir et høyere fiberinnhold, og kan gi en mer kontrollert blodsukkerstigning.
  • Bytt ut sukker med kunstig søtning. Prøv deg frem og finn din favoritt.
  • Bytt ut litt av melet med nøtter malt til mel. For eksempel mandelmel eller hasselnøttmel. Det gir et lavere innhold av karbohydrater, og et høyere innhold av fiber og sunne, umettede fettsyrer.
  • Lag ditt eget kokosmel ved å male vanlig kokosmasse til mel i en food processor / blender. Dette melet er veldig lavt på karbohydrater, men har et høyt fettinnhold, så bytt kun ut deler av melet med dette (for eksempel 1 dl).

(siktet hvetemel = 76 gram karbohydrat per 100 gram / kokosmel = 6,4 gram karbohydrat per 100 gram)

Dette trenger du:

Én rund kakeform

  • 3 dl havregryn (glutenfrie)
  • 1 dl mandler
  • 1 dl kokosmasse
  • 1 ts kanel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 krm kardemomme
  • 1 krm ingefær
  • 1 tanke salt
  • 100 g sukrin gold (eller annen søtning etter ønske)
  • 3 egg
  • 3 ss smeltet smør
  • 2 dl yoghurt naturell / kulturmelk
  • 2 epler
  • 1 ss sukrin gold (eller annen søtning etter ønske)
  • kanel

Slik gjør du:

  • Mal havregryn, kokosmasse og mandler til mel i en food prosessor.
  • Ha alle de tørre ingrediensene i en bakebolle.
  • Miks egg og sukrin til en luftig røre, og vend blandingen inn i det tørre, sammen med smeltet smør og yoghurt / kulturmelk.
  • Fordel røra i en rund, smurt  kakeform.
  • Del eplene i tynne skiver, og fordel epleskivene på toppen av kaken.
  • Ringle over litt sukrin / søtnig og kanel, og stek kaken på 180 grader i ca 50 minutter.
  • Server gjerne med f.eks. creme fraiche, rømme, kesam eller yoghurt naturell.

PRØV GJERNE: Tropisk kake med guavafrukt

 

Del: