Konkurrerer mot verdens beste roere

Konkurrerer mot verdens beste roere

Jørgen Mjøs Nilsson
Jørgen er født i 1994 og har diabetes type 1 siden 2002. Han studerer idrettsbiologi på Norges Idrettshøgskole. Jørgen driver med roing på høyt nivå.
Publisert første gang: 23.08.18 | Sist redigert: 13.09.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Blodsukkeret kan være en utfordring på dager med mange løp, og jeg må prestere på topp for å vinne mot deltakere som ikke har diabetes. Det ble langt lettere med en kontinuerlig glukosemåler.

Annonse

Sommer betyr mange solrike og varme dager som er perfekt for bading og lange kvelder med grilling og hygge. På de varme sommerdagene har mange med diabetes ekstra utfordringer med blodsukkeret. Selv har jeg også daglige utfordringer med mitt blodsukker, men jobber hardt i kampen om det «perfekte» blodsukker. At ingen dager er like gjør livet med diabetes ekstra utfordrende.

Under de varme sommerdagene med temperaturer over 30 grader har jeg vært igjennom et uttak til verdenscup i roing. Vi har vært fem roere som har konkurrert om 2 plasser i en dobbeltsculler som skal representere Norge i verdenscup.

Vi rodde fem løp over 2000 meter på to dager, som vil si 3 løp på den første dagen og 2 løp den neste dagen.

Tidligere denne sesongen har jeg hatt litt utforinger med blodsukkeret når det blir mange løp på en dag, men denne muligheten kunne ikke gå ifra meg. Jeg måtte klare å prestere på topp for å vinne løpene mot de andre som ikke har diabetes. (Se videoen av oss i full fres under trening.)

LES OGSÅ: Fysisk aktivitet er den beste medisinen – Ikke la diabetesen stoppe deg

Annonse

Vant deltakelse i verdenscupen

På start den første dagen følte jeg meg bra og var forberedt på å ro alt jeg kunne. Blodsukkeret var også bra og jeg var klar for start. Jeg rodde inn til seier, og det gjentok seg de neste løpene. Jeg hadde kontroll over blodsukkeret hele dagen og kroppen føltes bra. Det var et bra utgangspunkt for dag to.

På dag to føltes kroppen også veldig bra. Første løpet i dobbeltsculler endte også opp i med seier, mens på dagens siste løp ble vi slått med en liten margin. Jeg ble topp 2 i uttaket og fikk derfor muligheten til å delta i verdenscupen i Linz I Østerrike 22. til 23. juni sammen med Erling Øyasæter.

I verdenscupen endte vi opp på 13. plass totalt, og vi er ikke helt fornøyd med vår prestasjon. Vi rodde veldig bra på trening før konkurransene, men vi ble litt for gira og fikk ikke helt til det vi hadde jobbet med.

LES OGSÅ: Nei, karbohydrater er ikke farlig

Bedre prestasjoner med kontinuerlig glukosemåler

Den siste sesongen har jeg tatt i bruk kontinuerlig glukosemåler, kalt CGM, som har hjulpet meg slik at prestasjonene mine har blitt enda bedre. Ved hjelp av denne teknologien får jeg varsel om føling når jeg sitter i båten, før blodsukkeret blir for lavt.

Jeg håper norske helsemyndigheter fremskynder anskaffelsen av ny teknologi som forenkler hverdagen min. Når jeg får muligheten til å få glukosenivået mitt på en smartklokke vil jeg få enda bedre kontroll.

For meg har det vært en stor seier å kunne klare å prestere på et høyt nivå gjennom 5 løp og slå de andre som ikke har diabetes. Selv om jeg har en ekstra utforing i hverdagen med diabetes, er det ikke umulig å konkurrere mot andre.

Jeg er nå enda et skritt nærmere drømmen min om å bli den første roeren med diabetes til å representere Norge i Olympiske Leker.

LES OGSÅ: Å holde et stabilt blodsukker under trening er et puslespill

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: