gratinert eksotisk frukt

Gratinert eksotisk grønnsak – chayote med kjøttdeig

Benedikte Knudsen
Jeg elsker søtsaker og rask hverdagsmat, men da jeg fikk diagnosen diabetes type 1 i voksen alder, endret jeg kostholdet mitt til “min type1 mat”. Jeg har utdannelse innen kostholdsernæring og lager hverdagsmat på helt nye måter.
Karbohydrater: I Chayote: 2,8 per 100 gram. I Fennikel: 1,8 per 100 gram

Ingenting er som gratinert eksotisk frukt! Chayote hører til gresskarfamilien, og ser ut som en pære. Den minner om agurk og kan erstatte spuash. Forvirret?

Jeg ønsket å lage noe med chayote, først og fremst på grunn av det lave innholdet av karbohydrater. I tillegg har den A- og C-vitamin. Når den er kokt og gratinert, er skallet mykt og dermed kan hele grønnsaken spises.

gratinert eksotisk frukt

Foto: Benedikte Knudsen

Hvor kommer denne grønnsaken fra?

Den er opprinnelig fra Mellom-Amerika, men det var spanjolene som brakte den til Europa. Derfra har den spredd seg til Afrika og Asia.  Kjøttet er fast og hvitt med en kjerne i midten (kan spises). Smaken er litt nøytral og søtlig.

PRØV OGSÅ: Lun quinoasalat med aubergine og halloumi

Hva kan den brukes til?

Chayote blir mest brukt kokt til fisk eller kjøtt. Den passer også som gratinert, slik jeg har gjort her, men også i wok og salater. Jeg kjøpte grønnsaken i en butikk hvor de selger mye eksotisk matvarer, men man kan sikkert få tak i den i utvalgte matbutikker.

Jeg spør alltid butikkpersonalet hvis det er noe jeg lurer på eller ønsker. Er man heldig, så bestiller de inn varen.

Dette trenger du:

• 1 Chayote
• 1/2 pakke kjøttdeig
• 2 Fennikel
• Raspet hvitost etter smak. (jeg liker mye ost i gratinering)
• En skvett fløte (2-3 ss)
• 1 ts salt
• 1/2 ts pepper
• 1/2 ts chili
• Annet krydder etter smak

Slik gjør du:

• Del chayote-frukten i to og kok i vann i ca. 40 minutter.

gratinert eksotisk grønnsak

Foto: Benedikte Knudsen

• Skrap ut innmaten (la det være igjen ca. 1 cm rundt skallet) og sil av væske gjennom en sil.

gratinert eksotisk grønnsak

Foto: Benedikte Knudsen

• Stek kjøttdeigen ferdig i en panne. Bland den så sammen med kjøttet fra grønnsakene.
• Legg de to halve chayoter i en ildfast form og fyll opp med blandingen. Dryss over raspet hvitost. Hvor mye, er en smakssak.
• Stek til osten er gylden på ca. 180 grader midt i ovnen. (ca. 15 minutter)
• Samtidig som retten står i ovnen, hakker du opp fennikel i biter og koker i 5-10 minutter.
• Kjør bitene til mos i blender eller kjøkkenmaskin med en skvett fløte, salt og pepper etter smak.
• Hold fennikel-mos varm i en panne til gratineringen er ferdig.
• Server gjerne mosen i små former.

Man kan lage denne retten til ganske mange personer om gangen. Da bør du beregne en halv chayote og en fennikel per person. Du kan også lage denne vegetarisk ved å kutte ut kjøttet og erstatte det med løk og paprika, for eksempel.

Da er det servert. God fornøyelse 🙂

For flere oppskrifter, se www.mintype1mat.no

PRØV GJERNE: Deilig fransk løksuppe

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Del: