Deilig fransk løksuppe

Deilig fransk løksuppe

Hanne Storhaug Jensen
Hanne blogger på spirenemat.no. Hun er kokk, ernæringsfysiolog og medisinstudent på fjerde året. Hun er også utdannet yogalærer fra India. Hanne har et stort engasjement for bra mat og ernæring. Hun er opptatt av at maten vi spiser skal være næringsrik, og mener at den beste maten er den vi lager selv.
Publisert første gang: 04.10.16 | Sist redigert: 20.06.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon
Karbohydrater: Basert på forholdene i denne oppskriften ca. 5 gram. Varierer med mengde løk. Én løk inneholder 6-9 gram per 100 gram.

Fransk løksuppe er perfekt både som forrett, middag og som en kveldsrett. Løk som får stå i timesvis og putre på svak varme får en søt, karamellaktig smak. Tiden som går med er i all hovedsak ventetid. Det er det verdt for denne suppen smaker helt fantastisk!

Annonse

Ingredienser:

  • 5 små løk, i tynne skiver
  • 50 gram smør
  • 1-2 ss olivenolje
  • 1 liter oksekraft
  • 1 laurbærblad
  • Salt og pepper

Tips! Suppen serveres tradisjonelt med ristet/ tørt brød med gratinert ost på toppen. Bruk en lavkarbovariant eller surdeigsbrød om du ikke spiser vanlig brød.

Slik gjør du:

Kutt løken i tynne skiver. Bruk gjerne en jerngryte – den er godt egnet her. Varm gryten godt opp og ha i smør, olivenolje og løk. Surr løken til den er gyllen og myk, og husk å følge nøye med slik at den ikke blir brent. Juster varmen til under middels når løken begynner å bli blank.

La løken stå minst et par timer, gjerne mer. Den skal stå varm, men pass på så den ikke svir seg. Vend litt på løken innimellom.

Når du synes den har stått lenge nok har du i kraft og laurbærblad. La suppa deretter koke i 10-20 minutter før du smaker til med salt og pepper.

PRØV GJERNE: Afrikansk peanøttsuppe

Annonse

Sunt med løk

Løk er en av de grønnsakene vi anbefales å spise mer av. I følge Helsedirektoratet er det sannsynlig at det å spise løk kan forebygge kreft i magesekken. Løken inneholder flere stoffer som regnes som bra for oss, deriblant flavonider og antocyaner (antioksidanter), men vi trenger mer forskning for å si hva den eventuelle effekten skyldes.

Løk er uansett en viktig ingrediens i mange matretter, og om ikke annet bør vi spise det for smakens skyld!

Til helgekosen, kanskje?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: